Közelről: Újévi meglepetés zsiráfok Pesten

A január 2-i adás tartalmából

Hallgassa meg!

Díszsortűzzel köszöntötték a Szent László-évet január első napján az egri várban. Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója van idén, 2017-et így emlékévvé nyilvánították, hogy széles körben megismerjék az uralkodó életét és tevékenységét. Pilisy Csenge riportja.

Újévi meglepetés: zsiráf látott napvilágot a fővárosi állatkertben 2017 első napján. Néhány nap múlva a nagyközönség is láthatja. Budapesten 1868 óta szaporodnak a zsiráfok, a mostani borjú már a 32. az itt született zsiráfborjak sorában.

Hallgassa meg!

Szinte az egész világot bejárta, általában stoppal utazik, és legtöbbször ott alszik ahol az éjszaka éri. Ő Vandorboy, azaz Csonka Gábor hátizsákos utazó, aki a kalandok, élmények, történetek miatt vág neki egy-egy útnak. És van mit mesélnie… Nagy Nóra beszélgetett vele…

Hallgassa meg!

Itt található a világ utolsó kettéosztott fővárosa, melyet az úgynevezett Zöld Vonal szel át. A sziget Európa egyik legnagyobb madárvonulási útvonala alatt terül el. Itt húzódnak Európa legdélebbi sípályái. És itt kezdődik a Shakespeare Othellója. Cipruson járunk, melyet a 70-es években osztottak két részére. Bár voltak törekvések az egyesítésre, ez egyelőre nem valósult meg. Jelentős különbségek alakultak ki az északi és déli területek között, ennek ellenére mindkét rész népszerű a turisták körében. De mit gondolnak a zöld vonalról a ciprióták? És milyen különlegességek jellemzik ezt a földközi-tengeri szigetet? Cilárik Csabát, Észak-Ciprus önkéntes képviselőjét hallják.

Hallgassa meg!

Erdőből otthonba. A következő riport 8 év történéseit öleli fel. Sherwood – így hívták a Kőbánya-Kispest közelében húzódó erdősávot hajléktalan lakói. Vezetőjüket Robin Hoodnak, vagy Kapitánynak szólították. A közösség tagjai kunyhóikból indultak dolgozni nap mint nap. Az egymásra utaltság közösséget kovácsolt. János és Erika esetében házasságot is. Valódi otthonig és sírig tartót. A riporter Bak Anita.

Hallgassa meg!

Októberben jelent meg Vámos Miklós legújabb regénye. A jelenből indul és hátrál visszafelé a múltba. Kétezer év, harminckét fejezetben. A cselekmény összetartó ereje egy titokzatos szöveg, a Hattyús kézirat, amelyet minden korban próbálnak megfejteni. A Hattyúk dala sikeres. És írója is. December elején Prima Primissima díjat kapott. Vámos Miklós Bak Anitának mesélt.

Hallgassa meg!

Tavaly az országban egyedülálló kiállítás nyílt Kiskőrösön, a János Vitéz látogató központ. Az 5. osztályban kötelező olvasmány nem csupán a gyerekek számára izgalmas, a színházi elemekkel teletűzdelt állomásokon, és az arra épített játékteremben tartottak már osztálykirándulást, de csapatépítő tréninget is. Aki végigmegy a díszletek közötti labirintuson, saját maga is kipróbálhatja milyen az élet a pusztán, egy harc a törökökkel, vagy mulatás zsiványok között. Belényi Barbarát Turán István a Kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ tagintézmény vezetője kísérte el.

Közelről – Kossuth – január 2., hétfő, 15:35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább