Napközben az elmúlt év legérdekesebb témái és legemlékezetesebb pillanatai közül válogatunk

A december 30-i adás tartalmából
 

Jódos, brómos, nátriumos. A magyarországi gyógyvizek összetevőiből egy egész kis periódusos rendszert meg lehetne tölteni. A Kárpát–medence termálkincsére több tucat város épít idegenforgalmat. Hévíz, Hajdúszoboszló vagy Zalakaros nevét a világ minden táján ismerik, és sokak szerint még csak most kezdjük igazán felfedezni a gyógyvizekben rejlő lehetőséget. De jó gazdái vagyunk-e termálkincsnek? Mennyi élményfürdőt, gyógycentrumot, üvegházat bír el a föld mélye? A gyógyfürdőben télen is nyaralunk, ki hol telel most?

Kevesebb melléktermék több hús. Ehetőbb virslit, párizsit, szafaládét ígér az élelmiszerkönyv módosítása. A bíbortetűvel színezett, szójából, csontszeparátumból összerakott készítményeknek eddig nem feltétlenül volt sok közük névadó jószágukhoz, egy mázsa disznóból több mázsa kolbászt is kihozhatott a feldolgozó, most viszont kötelező a hús alap. Hogyan változtak az előírások? És hogyan válaszunk szilveszteri harapnivalót?

Figyelmetlen áldozatok, villámgyors tolvajok. A téli rokonlátogatásra a betörők is készülnek, de sokszor az otthonlét sem véd. A besurranó tolvajok néha hihetetlen hidegvérrel dolgoznak. Van, hogy az alvó lakók feje mellől viszi el az órát és az ékszereket, de az is előfordul, hogy a másik helyiségben tartózkodó áldozatnak válaszolnak is, ha az észreveszi őket, s megkérdezi tőlük, hogy te vagy az…? Hogyan védekezzünk, mire figyeljünk? Mit ér a riasztó, a kutya, vagy szereljünk fel rácsot?

Szaladgáló kutyák, toporgó járókelők. A közterületi kutyasétáltatásnak szigorú szabályai vannak, ám sokan még a tiltó táblákat is figyelmen kívül hagyják. A mozgáshoz a kutyáknak is joguk van, hol kezdődik a szabálysértés? Kiváltható-e a póráz a szájkosár a neveléssel? „Ne féljen, nem harap” halljuk gyakran a gazdiktól, de mit tegyünk, kihez forduljunk, ha mégis? És hol sétáljunk szilveszter estéjén, amikor mindenütt durrogtatnak?

Napközben – Kossuth – december 30., péntek, 9:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább