Egyéb

Markovics Zsolt főrabbi a Hanuka utolsó napjáról, az aktuális hetiszakaszról, a zsidó-keresztény kultúráról is beszélt

Közös gondolkodás kell
Hallgassa meg!


Mi a mostani hetiszakasz, amit a zsinagógákban olvasnak fel?

A mostani szombat azért is különleges, mert ezzel a nappal zárjuk Hanuka ünnepét is. Nagyon oda kell figyelni, hogy péntek este először a hanukia lángjait kell meggyújtani, majd utána kerülhet sor a szombati gyertyákra. Majd szombat este először az elválasztó gyertyákat kell meggyújtani, minden más csak utána jöhet. Hanuka szombatján egy kis változás van a megszokott istentisztelethez képest, hiszen az ünnep nyolc napján egész Hallélt mondunk, de a fő imánkba is szerepel egy betoldás ezekre a napokra. A most felolvasásra kerülő prófétain szakaszban, Zakariásról van benne szó is azt mondjuk, hogy nem karddal, erővel győztek a felkelők, hanem az Örökkévaló szellemiségével. A mostani hetiszakasz, Mikéc is nagyon szimbolikus ebből a szempontból. A szó azt jelenti, mindennek a vége. Itt József történetének egy szeletét olvassuk, ott játszódik, hogy a testvérek visszatérnek Józsefhez, aki megismerteti magát velük, megtörténik a testvérek kibékülése, majd József és édesapja, Jákob találkozása. Ez a szakasz nagyon bő, hiszen az álomfejtéssel indul, amikor József börtönben van, a fáraó eközben két alkalommal is álmot lát, de nincs aki megfejtse azokat. Persze nyilván van az udvarában, aki tud álmot fejteni, tehát itt arról van szó, hogy a fáraó megkérdez álomfejtőket, okos embereket, de ez nem elégíti ki. A pohárnoka hívja fel a figyelmét a börtönben lévő héber rabszolgára, aki a börtönben levő társak álmát megfejtette, amik valóra is váltak. A fáraó felhívatja Józsefet, megfürdeti, megborotválja, új ruhába öltözteti és szeretné, hogy József megfejtse az álmát. Itt tűnik fel először úgy József, hogy nem azt mondja, én vagyok a nagy bölcs, a nagy okos ember, aki mindent tud, és majd jól megmondja a tutit. Ő inkább azt mondja, hogy nem én fejtem meg az álmodat, én legfeljebb csak tolmácsolom azt, amit az Örökkévaló neked el akar mondani. Azért is szimbolikus ez az szakasz most, mert ez az utolsó szombatja a polgári esztendőnek, bár a mi hagyományaink szerint a zsidó újév nem ekkor van, de az ismerőseink, híveink egy része ezt az időszakot – persze a Szombat kimenetele után – együtt töltik majd.

Izraelben is egyre inkább szokás, hogy ilyenkor ünnepelnek, nem Szilveszterről beszélnek, hanem egy ünnepről. Mit gondolnak erről a rabbik?

Nemrégiben láttam haifai képeket, azt, ahogyan a város gyönyörűen van feldíszítve. Ebben a városban jelentős keresztény és arab közösség is él békében együtt, ha arra gondolunk, hogy Hanuka és arra, hogy Juda ben Makkabi nem foglalta volna vissza a Szentélyt, az nem lett volna megtisztítva, időszámításunk előtt 168-ban, akkor bizony nem lenne kereszténység, Mária és József nem találkoztak volna és Jézust sem vették volna fel Ábrahám szövetségébe nyolcnapos korában. Ez a zsidó-keresztény kultúra találkozása, ami egy fontos közös gondolkodást is rejt magában. Mindannyian ismerjük, hogy milyen tradíciók kötődnek ehhez, nekünk nem kell ígéretet tenni, nem kell olyan dolgokat tenni, amit mások megtesznek, mindenki a saját akarata, hagyományrendszere szerint legyen ezen az estén otthon vagy a barátoknál. Mi biztosan otthon leszünk a párhetes kicsi babánkkal.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. december 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább