Büchler András könyveket ajánlott az ünnepekre, az téli hétköznapokra

Olvasnivalók minden hangulatra és minden napra.

Hallgassa meg!


Idén egy napra esik Karácsony ünnepe és Hanuka is. Ilyenkor az emberek megajándékozzák egymást, a gyermekeiket s mi más lenne erre alkalmasabb, mint egy, több j könyv. Milyen olvasnivalókat tud ajánlani?

Több könyvet is szívesen ajánlok, ezek egyike Margit Patrícia Eszter A zsidó menyasszony című könyve, ami októberben jelent meg. Ez a kötet már egyszer, pár évvel ezelőtt megjelent itthon, de most egy átdolgozott, bővített kiadását veheti kezébe az olvasó. Egy fiatal Pozsonyi úti zsidó lány a főszereplő, pszichológus hallgató, aki keresi a nagy őt, az igazi pasit és különböző kalandokba esik Budapesten. Keresi a saját gyökereit, megküzd a saját gyökértelenségével, különböző krízishelyzeteken megy át, majd egyszer megismerkedik egy Szimcha Baruch nevű úriemberrel, aki elcsábítja Izraelbe, aki bevezeti a zsidó misztika, a gemátria, a kabala világába. A főhősünk előtt egy teljesen új világ nyílik meg, ennek az új világnak az összes kihívásával, problémájával, ellentmondásával együtt. Eközben még mindig keresi a nagy őt, hogy milyen férfi mellett szeretne kikötni. Egy sok időn és földrajzi területen átívelő regényről van szó, annak, aki egy könnyed kikapcsolódásra és utazásra vágyik a Szentföldre vagy éppen a Pozsonyi útra. Nagyon nehéz problémákat is megismerünk ebben a sikerkönyvben, de mégis olvasmányos, az itt leírtakkal számos pesti zsidó fiatal már találkozott az élete egy pontján.

Mi van még a kínálatában?

Pár hete jelent meg Ungváry Krisztián új könyve, A Horthy rendszer és antiszemitizmusának mérlege. Ez egy nehezebb olvasmány, ami egyébként Ungváry doktori disszertációjának egy átdolgozott, bővített kiadása.

Hogy lehet egy történelmi művet átdolgozni?

Egyszerűen fogyaszthatóvá téve kell átdolgozni. Bemutatni azokat a különleges dilemmákat, történelmi korszakokat a mindennapi olvasók számára is. Nagyon sokat vitatkozunk Horthy szerepéről, történelmi helyéről, ami rendben is van. De kérdés az, kicsit eltávolodva Horthytól, hogy mi vezetett ennek a rendszernek az antiszemitizmusáig, az országban bekövetkező változások hogyan ágyaztak meg annak a hihetetlen antiszemita hullámnak, amit a húszas évektől veszi kezdetét és aminek a Horthy rendszer az egyik kicsúcsosodása volt 1944-ben. Az is kérdés, hogy ez a modernizáció milyen hatással volt a magyar társadalomra, miért kellett ellenségképet felépíteni, hogyan reagált mindenre az akkori kormányzat és hogyan Horthy. Mindezt kifejti Ungváry Krisztián a könyv 700 oldalán. Nagyon szerteágazó a történet, rengeteg szociológiai, társadalomtörténeti dolgot bemutat, amit nem szoktunk megismerni, ha csupán a Horthy rendszerre koncentrálunk. Ez a kötet egy olyan kontextust ad a kornak, amitől ez közérthető, értelmezhető lesz.

Nem akarok telhetetlennek látszani, de van még valami?

Igen, egy kicsit könnyedebb könyv, szintén nemrégen jelent meg Pauk György életrajzi kötete, Négy húron pendülök-Nyolcvan év emléke címmel. Pauk György maz egyik legnagyobb nemzetközi karriert befutott hegedűművész nyolcvanadik születésnapjára jelent meg. Pauk még Budapesten született a háború előtt, a szüleit elvesztette, csak a nagymamája élte túl a háborút. Ő már egészen kicsi korában elkezdett hegedülni, ebben kimaradt egy rész, amíg egy védett házban lakott. Az ötvenes években, amikor őt az igazi nemzetközi siker szele megcsapta, amikor egy egyszerű pesti magyar zsidó srác elkezd megnyerni olyan fontos hegedűversenyeket, amiről sokáig itthon még álmodni sem mertek. Amikor Zathureczky tanítványként milyen az, amikor eljut Olaszországba, Franciaországba, Hollandiába és sorra nyeri a versenyeket. Majd egy ponton ő kint maradt.

Mielőtt kint maradt, addig őt az új rendszer mennyire díjazta?

Amennyire az a rendszer egy tehetséges fiatalt megadhatott. Megkapott mindent, amit egy akkori tehetséges hegedűművész, de az ő tehetsége ezzel nem volt egyenértékű, sokkal többet tudott elérni, ezért ment ki. Végül Londonban telepedett le. A könyv tele van vidám történetekkel az életéből a gyerekkorától kezdve. Ő már egyébként régóta gondolkodott, hogy meg kéne írnia az életét. A kötet egy csomó zsidó olvasó számára is izgalmas történetet rejt, mit jelent egy zsidó művésznek zsidóként fellépni bárhol a Holokauszt után, főleg úgy, hogy Pauk Györgynek egy nemzetközi, független színpadon kellett teljesítenie. Történetek vannak benne arról, hogyan viszonyult Izraelhez, az izraeli zenei oktatáshoz, de az is szerepel benne, hogy a fia születésekor Yehudi Menuhint kérte fel a fia keresztapjának, amit természetesen Menuhin nem vállalt el, ezen a történeten a gyerek bar micvóján jókat nevettek. Mindezek mellett nagyon tanulságos könyv a háború utáni nemzetközi zenei életről.

És még mindig van valami, ugye?

Egy kicsivel ennél is könnyebb történet, a Hagyományosan, de kicsit másként-Romani gastro címen megjelent cigány szakácskönyv. Ez egy igazi XXI. századi cigány szakácskönyv, nem a leghagyományosabb ételeket találjuk benne.

Ez azt jelenti, hogy van cigány gasztronómia?

Nem az a kérdés, hogy volt-e, mert volt, hanem az, hogy milyen cigány gasztronómiáról beszélünk. Amit mi Magyarországon cigány ételeknek gondolunk, azok nem feltétlenül azok, a káposztát a cigányság felvette, de alapvetően nem egy cigány étel. Ez a szakácskönyv nem csak az igazi gyökereket mutatja be, az alapanyagokat, hanem mindazt, amit a cigányság a konyháról, a gasztronómiáról és talán a családról is gondol. Manapság nagyon divatos a fenntarthatóság a konyhában is, miként tudjuk megoldani, hogy minél kevesebbet pazaroljunk. Ez egy nemzetközi trend, híres szakácsok is írnak erről, ez az ősi cigány konyha egyik alapja. A könyv azt mutatja be, hogy egy velünk együtt élő közösségben mi a szerepe az asztalnak, az otthonnak a főzésben, mik azok a receptek, amik akár gyógyító hatásúak, mik az ünnepi receptek, a hétköznapokra valók. Ez a kötet csodálatos lehetőség, hogy hidakat építsünk kultúrák és közösségek között.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. december 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

 

Olvasson tovább