×

Ukrán nemzetiségi műsor: Megnyílt az Ezüstcsengettyű nemzetközi gyermekrajz pályázatra érkezett munkák tárlata

A december 16-i adásban.

2016. október 21-én a Magyarországi Ukrán Kulturális Központ képtárában megnyílt az Ezüstcsengettyű nemzetközi gyermekrajz pályázatra érkezett munkák tárlata. A rendezvény védnökei Andrij Csebikin professzor, az Ukrán Művészeti Akadémia, a Nemzeti Képzőművészeti és Építészeti Akadémia rektora, és Andrij Bokotej professzor, a Lvivi Nemzeti Művészeti Akadémia rektora, akadémikus volt.

A kiállítást Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva a hasonló rendezvények fontosságát és a képek értékeit. Bemutatta a vendégeket, és közölte, hogy hasonló kiállításokat terveznek más magyarországi városokban is.

A pályázatot 2000-ben indították útjára, ezzel tisztelegve a jeles kárpátaljai művészek előtt. A rendezvény később nemzetközivé nőtte ki magát, s ma már elsősorban az a célja, hogy ifjú tehetségeket fedezzenek fel és bemutassák őket a nagyvilágban.

A magyarországi kiállításra eljöttek a képeket alkotó gyerekek. Egy művész számára nagyon fontos, hogy lássa a munkáit a műterem falain kívül, sőt a pályázaton túl is. A fiatal festőket budapesti képek festésére is ösztönzi a fővárosban tett látogatás. A nemzetközi közönség pedig megismerheti az ukrán gyerekek képekbe kódolt lelkivilágát.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább