Egyéb

Egy hazában: Fehér Jánosné kapta idén a Békés Megyei Szlovákokért kitüntetést

A december 18-i adás tartalmából.
 

Jelentősen emelkednek azok az állami támogatások, amelyekre a nemzetiségi civil szervezetek és egyesületek pályázhatnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jövő évre kiírt pályázatok keretösszege 1 milliárd 75 millió Forint. Az idén ez a keretösszeg 945 millió forint volt. A szervezeteknek ezen kívül több idejük van benyújtani kérelmeiket és egy új elektronikus rendszerben is lehet pályázni. A minisztérium a változások kidolgozásában szorosan együttműködött a nemzetiségi szószólókkal. Ritter Imrét, a magyarországi németek parlamenti szószólóját Erdei Krisztián kérte telefonhoz.

Megjelent a Deszki Füzetek 20. száma. A hagyományos kiadvány, amely ezúttal a Bánát Szerb Közhasznú Egyesület és a Szegedi Helyi Szerb Közösség közös kiadásában jelent meg, az ötvenes években elhurcolt szerb nemzetiségű polgároknak állít emléket. A tanulmány a Kitelepítések Deszkről 1950-1953 között címet viseli. Szerzője Rusz Borivoj, újságíró és helytörténész, aki egyben a kiadvány szerkesztője is. Vele beszélgetett Mándity Predrág.

A magyarországi bosnyák horvátok, mint nevük is elárulja, Boszniából települtek át három évszázaddal ezelőtt, a török hódoltság időszakában. Ma Pécs környékén kilenc községben élnek. Kökény, horvátul Kukinj, egyike a bosnyák horvát falvaknak. Az ottani ősök eredetéről, kultúrájukról és vallásukról amelyről nemrégiben egy könyvet is kiadtak, Klaics Milica mesélt Sákán Timeának, saját családfája alapján.

Fehér Jánosné kapta idén a Békés Megyei Szlovákokért kitüntetést. Csabacsűdről származik, diplomát Hódmezővásárhelyen az Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési karán szerzett. Több éves vezetői munkájával a helyi szlovák önkormányzat és a település önkormányzata is eredményesen működött. 2005-ben megalapította és évekig vezette a Csabacsűdi Szlovákok Egyesületét. Iveta Hrubonová beszélgetett vele.

“Mint művész azt vallom, hogy életünket minden részletében az őszinteség vezérelje,hogy mindenkor tartsuk szem előtt az igazságot, nemcsak a magunk vélt igazságát, hanem legyünk belátással mások felé is. Mert úgy vélem, hogy csak a szeretet az ami erősít, alkotásra bír, örömmel tölt el” – vallja Kron Zsuzsa festőművész, akinek tárlata nyílt Budapesten, az Örmény Kulturális Központban. Oganova Eranyak kérte mikrofon elé.

Szelezsán Péter, a kétegyházi Román Ortodox Templom énekese már gyermekkorában megtanulta a Szentmisék énekeit. Minden vasárnap ott volt a templomban, mert édesapja, aki templomi énekes volt, azt szerette volna, ha a fia folytatja a családi hagyományt. Bauer Ádám mutatja be a kétegyházi román közösség jeles tagját.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 18., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább