×

Domovina: Kiváló ajándék lehet az egész családnak

A december 19-i adásban.

Andrej Kiska szlovák államfő budapesti látogatása
Áder János Magyarország köztársasági elnöke meghívására december 5-én hivatalos látogatást tett Budapesten Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök. A látogatás a köztársasági elnöki palotában az Áder Jánossal való tanácskozással kezdődött. A szlovák köztársasági elnök a budapesti szlovák iskolában fejezte be hivatalos látogatását,
és találkozott a magyarországi szlovák közösség delegációjával is. A tanácskozáson országos szlovák szervezeteink vezetői tájékoztatták Andrej Kiskát a magyarországi szlovákság jelenlegi helyzetéről, az önkormányzati rendszer és a civil szféra finanszírozásáról, az oktatásügy aktuális problémáiról valamint a hosszú távú konstruktív tervekről is.

szerkesztő: Klausz Karola, Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Fackelmann Rita

„Őszi” Gregor Papucsek pilisi költő 19. önálló kötete
Mai Domovinánkban a karácsonyfa alá is illő szép könyveket mutatunk be. Gregor Papuček pilisi származású szlovák költőnk, sorrendben már 19. verseskötete Szlovákiában, a Post Scriptum Kiadónál jelent meg, és nagy sikert aratott az anyaországi verskedvelők körében is. A költő így vall legújabb kötetéről: „ Miért választottam az Őszi címet? Ha az ember már nem olyan fiatal, mint jómagam sem, úgy kezdi érezni magát, mintha közeledne az ősz. Az ősz, amikor minden elhervad, a fák lombjukat vesztik, vége felé közeledik az év. Ezt a hangulatot szerettem volna kifejezni a kötettel, ami a saját életemben is azt őszt énekli meg. 18 évesen biztosan nem írtam volna meg, most viszont jelképes is a cím: Őszi. Remélem, még egy pár őszi kötetet sikerül kiadatnom…”

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Egy különleges kiadvány: „Völgyeink gyöngyei”
Kiváló ajándék lehet az egész családnak a Völgyeink gyöngyei című kötet, főleg ha a benne szereplő 17 település valamelyikéről származnak. Az Aszódi Csaba András és Lukics Gábor szerzőpáros nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a Budapest környékén található szlovák falvak épített örökségén keresztül bepillantást engednek a települések több évszázados szlovák történelmébe is. A szép kiállítású kötetet november 20-án mutatták be Maglódon és joggal állíthatjuk róla, hogy több száz hazai szlovák szíve dobog benne. Nem csoda, hogy Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök is örömmel fogadta, amikor budapesti hivatalos látogatásán megajándékozták vele.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna – december 19., hétfő, 7:55
Ismétlés december 19-én, hétfőn 15:40-tól a Duna World-ön!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább