ALPOK-DUNA-ADRIA: A gračišće-i betlehemezés

A december 15-i adás tartalmából.
 

– Szlovének és osztrákok találkozóhelye már 20 éve az ausztriai Laafeld faluban kialakított Pável-ház, amely a környékbeli szlovének kulturális központjává nőtte ki magát. 70 évvel ezelőtt, amikor a politika egy tollvonással átrajzolta a határokat, nagyon sok szlovén család a határ osztrák oldalán rekedt. Kulturális értelemben egyfajta túlélést jelentenek számukra a Pável-házban szervezett kiállítások és programok.

– Debrecen, több mint 200 ezer lakosával Magyarország második legnépesebb városa. Nevét a múltban híres vásárairól ismerték és a 16. században alapított református iskolájáról, amely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Így ragadt rá a „kálvinista Róma” elnevezés is, hiszen lakosai akkortájt kizárólag protestánsok voltak.

– A rijekai „Modello“ Palota ad otthont a Rijekai Olaszok Egyesületének. A két világháború között a lakosság többségét alkották, de a II. világháború után nagy részüknek el kellett hagynia a várost és Jugoszláviát, így Olaszországba költöztek. Ma mindössze a lakosság két százalékát teszik ki. A helyi olasz közösség, a hagyományokat követve, városszerte számos eseménnyel ünnepli Jézus Krisztus születését és a karácsonyt.

– Advent idején számos lehetőség kínálkozik otthonunk díszítésére. Sok családnál előkerülnek ilyenkor a nagyszülőktől örökölt viaszfigura- angyalkák is. Mivel sérülékeny darabokról van szó, sokszor jelent gondot a javításuk. Riportunk főszereplője viaszbabák „gyógyításával” foglalkozik, s ehhez bizony rendkívüli kézügyességre és finom érzékre van szükség.

– Közeledik a Karácsony, amikor a Kisjézus születését, a szegény, jászolban fekvő kisgyermek világra jöttét ünnepeljük. Ezt jelenítették meg a régi misztériumjátékok, és ez él még ma is a betlehemezés szokásában. Az Isztria szívében található Gračišće különleges település, mert több részre tagolódik és mindegyiknek saját temploma vagy kápolnája van. Az advent időszakában a város lakói itt maguk elevenítik fel a betlehemi történetet.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – december 15., csütörtök, 7.55
Ismétlés december 15-én, csütörtökön 15:35-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább