×

Ukrán nemzetiségi műsor: Az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozataira emlékezünk

A december 9-i adásban.

Az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen emlékezett meg az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatairól. A megemlékezés a Petőfi tér közelében álló emlékjel koszorúzásával kezdődött.

A koszorúzás előtt Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke szólt az egybegyűltekhez, és hangsúlyozta, hogy milliók halálra éheztetésének egyetlen oka volt: ukránok voltak. A veszély még ma sem hárult el az ukránok feje felől, hiszen az orosz szeparatista gazemberek naponta gyilkolják az ukránoknak a Don-medencében csak azért, mert védik szülőföldjüket, anyanyelvüket és kultúrájukat. „Kötelesek vagyunk megőrizni az éhínség áldozatainak emlékét, és ezekről a szörnyűségekről nemcsak az utódainknak kell tudniuk, hanem azon országok társadalmának is, amelyekben élünk”- hangsúlyozta Kravcsenko György.

Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete megjegyezte, hogy örömmel látja együtt az ukránokat a hasonló rendezvényeken, mert ezzel népünk egységét jelzik, bárhol éljenek is. Felszólított, hogy emlékezzenek az ukrán nemzet ellen elkövetett gaztettekre, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen értékekért küzdöttünk, s hogy legyen elég erőnk a hőstettekre és a győzelemre. A nagykövet hangot adott annak a meggyőződésének, hogy képesek vagyunk kiharcolni hazánk függetlenségét, ahol mi dönthetünk a jövőnkről és a fejlődés irányáról. Ljubov Nepop szerint a legfontosabb ellenállni az orosz agressziónak, hogy megőrizzük a függetlenségünket. Ezért nagyon fontos, hogy az ukránok egységesek legyenek, támogassák egymást és legyenek megértéssel egymás iránt, hangsúlyozta a nagykövet.

Hartyányi Jaroszlava, az itt élő ukránok parlamenti szószólója arról a 7-10 millió ukránról beszélt, akik a szovjethatalom által szándékosan szervezett nagy éhínségben veszítették életüket. Hangsúlyozta, hogy tovább kell folytatni a téma kutatását, hiszen az ukránok mind a mai napig nem ismerik a teljes igazságot az Ukrajnában 1932-33-ban történtekről, hiszen ha a kommunizmusnak ez a gaztette is nyilvánosságra kerül, megrengetheti a világot. Jaroszlava asszony elmondta, hogy akkoriban is totális háborút folytattak az ukránok ellen: kiirtották a parasztságot, nagy erővel folytatták az oroszosítást, az embereket börtönbe és koncentrációs táborokba zárták. „Az orosz múlt és a szovjethatalom minden gyarmatosító törekvése ellenére sem sikerült megtörni az ukránokat, nem irthatták ki és nem kényszeríthették térdre, mert ez egy erős lelkületű nemzet, melyet nem lehet legyőzni” – mondta Hartyányi Jaroszlava.

A nagy éhínség áldozataiért mondott gyászmisét követően virágokat és koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen a Magyarországon élő ukránok vezető intézményeinek képviselői, az Ukrán Nagykövetség munkatársai és magánszemélyek, majd gyertyát gyújtottak az éhhalál áldozatainak emlékére.

A megemlékezés az Ukrán Kulturális Központban ért véget, ahol a Kárpátaljai Népi Énekkar közreműködésével requiemmel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább