Egyéb

Egy hazában: A hazai szlovákság adventi szokásairól

A december 11-i adás tartalmából.
 

„Hivatali időm felénél jöttem először hivatalos látogatásra Magyarországra. Majdnem kereken két évre rá, hogy a magyar köztársasági elnök hivatalos úton járt Szlovákiában. Nagyon örülök, hogy ezt most viszonozhattam.” – mondta budapesti sajtótájékoztatóján, december 5-én Andrej Kiska, szlovák köztársasági elnök. Kiemelte: Áder Jánossal folytatott megbeszélésén mindketten egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok a lehető legjobbak a két ország történetében. Magyarországi szlovákokkal is találkozott, ugyanis ellátogatott a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonba.. Erről is beszámolt az újságíróknak.

Fennállásának 260. évfordulóját ünnepli a lórévi Szerb Általános Iskola. A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület és az iskola szervezésében, tudományos tanácskozással és kulturális műsorral emlékeztek meg az intézmény jeles múltjáról. Mándity Predrág járt a Csepel szigetén fekvő, szerb többségű település iskolájának ünnepségén.

A budapesti Magyarországi Németek Házában, a Német Kulturális és Információs Központ rendezésében mutatták be a Pro Minoritate kisebbségpolitikai folyóirat azon számát, amely a németek elűzetésének 70. évfordulójához kapcsolódik. Ezt az alapítvány és a pécsi Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában nevű tanszék közösen adta ki. Ambach Mónikát, a Központ igazgatóját, Kósa András Lászlót, a folyóirat főszerkesztőjét és Vajda Ferenc Attilát, a bemutatóhoz kapcsolódó kiállítás fotóművészét halljuk Lukács Albin és Schulteisz Gábor beszámolójában.

A karácsonyi ünnepvárás jegyében 7. alkalommal tartott adventi műsort az olaszi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A kis háromnemzetiségű baranyai településen több mint három évszázada élnek horvátok, akiknek a lélekszáma mára lecsökkent. A nemzetiségi önkormányzat megalakulása és aktivitása sokat segített a kultúra és a hagyományok megőrzésében, de van még teendő. Többek között erről kérdezte Füri Tamás Rozingerné Ruzsics Annát, az olaszi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

Szálláskeresés, adventkor sütött ostya, és a pásztorok vesszőhordása – ezek is részei a hazai szlovákság karácsonyi ünnepkörhöz kötődő hagyományvilágának. Makai Ildikó kérdezte Király Katalin néprajzkutatót, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatóját az adventi népszokásokról.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 11., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább