×

Srpski ekran: 10 éves a tököli Szerb Önkormányzat

A december 6-i adás tartalmából.
 

A Szerb Intézet és a Szerb Fővárosi Önkormányzat szervezésében a magyar fővárosban november 24. és 26. között került sor A magyarországi szerbek története című tudományos konferenciára és a hagyományos Vándorlás Napja című rendezvényre. Ezzel a riporttal kezdjük mai adásunkat.
A magyarországi szerbek történelme című konferenciát, a Tökölyánum dísztermében, magyarországi és szerbiai jeles személyek jelenlétében nyitották meg. A Szerb Intézet a három nap folyamán egy helyszínen hozta össze a történészeket, a téma szakértőit, hogy a vita, a dialógus, a véleménycsere során a szerb történelem ide vonatkozó különböző témáit áttekintsék, összehasonlítva az eddigi álláspontokkal.

A Korijeni, avagy Gyökerek nevű zombori egyesület szervezésében tartották november 11-12-én ebben a bácskai városban a Diaszpóra Napokat, a Magyarországon, Horvátországban, a Boszniai Szerb Köztársaságban és Szlovéniában élő szerbek találkozóját.
A Laza Kostić Szerb Olvasókörben megtartott Szerb szó és betű a diaszpórában című kerekasztalon mutatták be a régióban működő szerb szervezetek problémáit és tevékenységét a mindennapi munka során, melynek a szerb nyelv, kultúra és identitás megőrzése a célja.

A tököli Szerb Önkormányzat november 19-én ünnepelte fennállásának és működésének tizedik évfordulóját. Ez alkalomból a helyi művelődési házban gazdag kulturális műsort szerveztek.
A tököli Szerb Önkormányzat jeles évfordulójának ünnepsége, az elnök, Zora Pejović üdvözlő szavait követően, a Zombori rózsa című musical részletével folytatódott a Magyarországi Szerb Színház előadásában. Az ünnepi műsorban fellépett: a Lórávi Gyermek Tánccsoport, a Tököli Délszláv Tánccsoport és Férfikar, valamint a Kolo és a Ledina zenekar.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Srpski ekran – Duna – december 6., kedd, 7:25
Ismétlés december 6-án, kedden 14:45-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább