Vasárnapi újság: Esterházy János emlékezete

A december 4-i adás tartalmából.
 

Soha semmi nem lehet elég jó. Hiába született kormánydöntés arról, hogy a törvényben garantáltnál nagyobb mértékben emelik a nyugdíjakat és minden nyugdíjas 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt kap még ebben az esztendőben, azonnal érkeztek a kifogások. Miért nem nagyobb az emelés és miért kapnak utalványt nyugdíjas korú képviselők is? Szintúgy támadják az újabb lehetséges rezsicsökkentést, mondván, hogy ennek egyes ágazatok látják majd kárát. A döntésekről és ellenvéleményekről Novák Katalin Család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral és Németh Szilárddal a FIDESZ rezsicsökkentésért felelős képviselőjével beszélgetünk.

Hallgassa meg!

Autonómia és ellenzői. Miért nem fogadja el a határainkon kívül kisebbségben élő magyarság önigazgatási igényét a trianoni diktátum következtében magyar területeket kapott többség? Mit jelenthet a külhoni magyarok számára az amerikai elnökválasztás eredménye? A válaszokat Szili Katalintól, az autonómia koncepció kidolgozását végző miniszterelnöki megbízottól várjuk.

Hallgassa meg!

Tenger nélkül, mégis haditengerészettel. Az országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a javaslatot, mely szerint a jövőben minden esztendőben június 10-én emlékezünk a magyar haditengerészetre és a hősi halált halt tengerészekre. A döntésig vezető útról és annak okairól a kegyeleti nap kezdeményezője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke mondja el gondolatait.

Hallgassa meg!

Újkori honfoglalás. Miként használja visszakapott ősi birtokait az erdélyi magyar nemesség? A társadalmi felelősségvállalásról és a még megmaradt nemesi családok erőfeszítéseiről, a Bánffy és Kemény család tevékenységéről is szól Csinta Samu Sepsiszentgyörgyön élő újságíró könyve. A szerző mellett Bánffy Miklóssal, Kemény Endrével és Nagy Kemény Gézával is beszélgetünk.

Hallgassa meg!

Esterházy János emlékezete. A Felvidék visszacsatolása után a szlovákság, a zsidóság üldözésekor pedig egyedüli képviselőként a zsidóság érdekében szót emelő politikust a mai napig nem rehabilitálta, háborús bűnösként tartja számon északi szomszédunk. A politikus életéről és munkásságáról rendezett konferencián Molnár Imre történész, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója elemezte Esterházy tevékenységét, erről beszél műsorunkban is.

Hallgassa meg!

Három nap helyett sok esztendő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1944-45-ben történt eseményekről, a Málenkíj robotra elhurcoltak sorsáról és a félelem igazgatta hallgatás esztendeiről, valamint a levéltári kutatások ma is létező nehézségeiről is beszámol a megyei levéltár igazgatója, Mecsei Éva.

Hallgassa meg!

Szervátiusz-díj. A magyar kultúra és a magyarságtudat erősítése érdekében végzett tevékenység elismeréseként idén is öten vehették át az erdélyi szobrászművészről, Szervátiusz Jenőről elnevezett kitüntetést. Műsorunkban közülük ketten, Báthory Katalin a Kárpátalja Szövetség alapító főtitkára és Hadnagy Jolán a Farkaslakán működő Tamási Áron Művelődési Egylet elnöke mondja el gondolatait.

Hallgassa meg!

Szerkesztő-műsorvezető: ifj. Tóth György

Felelős szerkesztő: Nagy Katalin

Vasárnapi újság – Kossuth – december 4. vasárnap, 6:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább