×

Ukrán nemzetiségi műsor: Kétnapos látogatást tett Magyarországon Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök

A december 2-i adásban.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök látogatása Magyarországon és találkozása a magyarországi ukrán közösség tagjaival és az Ukrán Országos Önkormányzat képviselőivel a budapesti Ukrán Kulturális Központban.

2016. november 24-24-én kétnapos hivatalos látogatást tett Magyarországon Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. A látogatás hivatalos programja koszorúzással kezdődött a budapesti Hősök terén.

Az ukrán kormányfő találkozott Áder János magyar államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Magyarországi látogatása során az ukrán miniszterelnök az 1932-33-as ukrajnai éhínség évfordulójához kapcsolódva gyertyát gyújtott az áldozatok emlékművénél, és a budapesti Ukrán Kulturális Központban találkozott a magyarországi ukrán közösség tagjaival és az Ukrán Országos Önkormányzat képviselőivel. A miniszterelnöki megbeszélések során a magyar kormányfő kiemelte: „A legfontosabb kérdésnek Ukrajna szuverenitását tartjuk. Mély tiszteletben tartjuk és minden tőlünk telhető támogatást készek vagyunk megadni ennek biztosításához”.

A tárgyalás eredményei közé sorolható, hogy megállapodás született arról, hogy Magyarország állja egy, Beregszászt elkerülő út építését, továbbá 50 millió eurós hitellel támogatja a Munkács és Beregszász közötti országút korszerűsítését. A felek arról is megállapodtak, hogy 2020-ig megépítik az autópályát a közös határig, előkészítik a közös határellenőrzést, javítják a munkát a jelenlegi határátkelőkön, illetve megvitatták az energetika terén kívánatos együttműködés lehetőségeit.

A magyar kormányfő megerősítette, hogy Budapest továbbra is támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, továbbá közölte, hogy döntés született a D típusú vízum ingyenessé tételéről az ukrán állampolgárok számára. Az ukrán kormányfő megköszönte a magyarországi ukrán kisebbségnek nyújtott támogatást, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna fontosnak tekinti a magyar kisebbség igényeinek kielégítését.

„Manapság megalapozottan feltételezhetjük, hogy Ukrajna és Magyarország új lapot nyitott a közeledés és a kétoldalú együttműködés történelemkönyvében” – összegezte magyarországi látogatását az ukrán kormányfő.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább