Egyéb

Egy hazában: Idén is karácsonyi adománygyűjtést szerveznek a méhkeréki fiatalok

A december 4-i adás tartalmából.
 

A magyar és a szerb nemzet több évszázados együttélését, és a magyarországi szerbek történetének legfontosabb momentumait vették górcső alá hazai, szerbiai, romániai és horvátországi szerb és magyar történészek a Budapesti Szerb Intézet által szervezett kétnapos tudományos tanácskozáson. A konferencia céljáról és üzenetéről Lásztity Péróval, az Intézet igazgatójával, valamint Ress Imrével, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával Rádity Milenkó beszélgetett.

Teljesen új épületben működhet a jövőben a német nemzetiségi óvoda Vaskúton. A Bács-Kiskun megyei község német nemzetiségi önkormányzata a fenntartója az intézménynek. Jelentős pályázati és települési önkormányzati segítséggel az óvoda most új termekkel, modern közösségi terekkel és az óvópedagógusoknak szánt pihenőszobákkal bővült. A cél a német nyelv és a nemzetiségi identitás megőrzésén túl a közösség megőrzése is – mondta el Gerner Évának Alszegi Zoltán, Vaskút polgármestere.

Adventi Áhítat címmel rendezett koncertet a békéscsabai Evangélikus Kistemplomban a szlovák főkonzulátus, Szlovákia EU tanácsi elnöksége alkalmából. A repertoár széles volt, az előadók szlovák koledákkal, klasszikus művekkel és saját szerzeményekkel készültek. A karácsony a család, a béke, a megértés és a boldogság ünnepe – így kezdte köszöntőjét Igor Furdik főkonzul, akit a koncertet követően Makai Ildikó kért mikrofon elé.

Az előző évek sikerén felbuzdulva, a méhkeréki fiatalok idén is karácsonyi adománygyűjtést szerveznek romániai szegény családok, árvaházak és idős otthonok részére. Kaupert Júlia a szervezővel, Ruzsa Róberttel beszélgetett.

A hazai horvátok körében is elkezdődött a nagy várakozás, a készülődés az év legnagyobb, legmeghittebb ünnepére, a Karácsonyra. A Dráva-menti horvátok adventi időszakhoz kötődő gazdag népszokásairól a lakócsai Horvát Nemzetiségi Tájház vezetője, Bunyevácz Rózsa mesélt Balatinácz Renátának.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – december 4., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább