Vasárnapi újság: Csütörtökön alá is írták a jövő évi bérmegállapodást

A november 27-i adás tervezett tartalmából.
 

Hogyan születik a nosztalgia? Miért lett Ferenc József császárból Ferenc Jóska és miért hívták a 80-as években Jani bácsinak Kádár Jánost? Mindketten véres kezű zsarnokként kerültek hatalomra, akasztattak és agyonlövettek. Mit változtat az idő múlása? Hamis lenne a párhuzam a két politikus között, hiszen Ferenc József megengedte Kossuth eltemetését. Kádár János uralma alatt Nagy Imre holtteste arccal lefelé feküdt a földben, összedrótozott kézzel, jeltelen sírban. 100 éve halt meg Ferenc József, és 60 éve annak, hogy Kádár lett a Forradalmi Munkás Paraszt kormány vezetője.A nosztalgia születéséről kérdezte Cservenka Judit a kutatókat: Schwarczwölder Ádámot és Zinner Józsefet.

Hallgassa meg!

Mindszenty József hercegprímás az 56-os forradalom napjaiban kétszer mondott beszédet a Szabad Kossuth Rádióban. Először november elsején, közvetlenül a szabadulása után, majd egy hosszabbat 3-án, amelyben Tildy Zoltán államminiszter felkérésére magyar és világpolitikai szempontból elemezte a forradalom helyzetét és ismertette a katolikus egyház álláspontját.

Hallgassa meg!

A forradalom leverése után a megtorlás mindenkit utolért, személyében és intézményében is. Az egyház továbbra is reakciós maradt, és még sokáig idézgették a marxista meghatározást, miszerint a vallás a nép ópiuma. A konszolidáció csak kissé enyhítette a nyomást az egyházakon. Ribár János nyugalmazott evangélikus lelkész eleveníti fel emlékeit. A riporter Tráser László.

Hallgassa meg!

A múlt héten 12, ezen a héten újabb 5 embert állított elő a Készenléti Rendőrség a Terrorelhárítási Központ segítségével. A gyanúsítottak mindegyike kapcsolatba hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű félkatonai szervezettel, amelynek alapítója Györkös István Bőnyben agyonlőtt egy rendőrtisztet. A házkutatások során lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot foglalt le a rendőrség. Mikor és milyen célból hoztak létre félkatonai szervezeteket Magyarországon? Milyen biztonsági kockázatot jelentenek az ilyen, fegyvert és lőszert tartó emberek? Boros Bánk Leventét, a Nézőpont Intézet kutatóját kérdezem.

Hallgassa meg!

A híradásokban szinte naponta hallunk arról, hogy bár az Unió megígérte, még mindig nem adta meg a vízummentességet Ukrajnának. A magyar kormány úgy próbálja segíteni a szomszédos országban élő ukránokat és magyarokat, hogy a munkavállalásra készülőknek ingyenes belépést ad. Segítségre, a diplomáciai és politikai támogatáson kívül nagy szükség van az ukrajnai Kárpátalján, ahol sokan éheznének, ha nem lennének a magyar karitatív szervezetek. Iváncsik Attila Beregszász szegények lakta negyedében járt.

Hallgassa meg!

A rossz tapasztalatból is lehet tanulni, bizonyos esetben kötelező. A 2008-as pénzügyi- és gazdasági világválság, amelyet a legjobban a svájci frankban eladósodottak éreztek meg  leginkább Magyarországon, kikényszerítette a pénzügyi ismeretek felfrissítését vagy egyszerűen a pénzügyi alapismeretek elsajátítását. Választható tantárgyként már az iskolában is szerepel. Európai és hazai program készült a tudatosság fejlesztésére. Hornung Ágnes államtitkárt kérdezte a stratégia részleteiről Kakuk L.Tamás.

Hallgassa meg!

A gazdaság versenyképességének javításához elengedhetetlen a bérek emelése – vélik a közgazdászok, ezért is nagy jelentőségű az a több évre szóló megállapodás, amelyet aláírtak a héten munkaadók és munkavállalók. A kormány a következő évi költségvetésben számol ezekkel a kiadásokkal és számol azzal is, hogy egyre többen igénylik az otthonteremtési támogatást. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a bankoktól kapott friss adatokkal kezdte.

Hallgassa meg!

A béremelés mértékét nehéz kritizálni, ezért az ellenzék az alkotmánybírók megválasztása kapcsán indított támadást a belpolitikában. Heti elemzés következik Kiszelly Zoltán és Deák Dániel politológustól.

Hallgassa meg!

– Pénzt ad az unió a turizmus fellendítésére.

Hallgassa meg!

Nagyszalonta nagy ünnepre készül. 2017. Arany János éve. Jövőre, március másodikán lesz kétszáz éve annak, hogy a településen, egy bogárhátú házban megszületett az egyik legnagyobb epikus költőnk. A nagyszalontaiaknak mindig fontos volt, hogy eljusson a világ magyarjaihoz Arany munkássága, hogy mindenki megismerje a Toldi íróját. Arany János szellemiségét a legnehezebb időkben is ápolták a helybeliek, de ugyanezt teszik ma is. Domokos István összeállítása.

Hallgassa meg!

Nekem az ének olyan, mint a levegő, életem mestergerendája – vallja Maczkó Mária népdalénekes, aki sokáig volt a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének tanára. Most a Prima Primisszima díjra jelölték Magyar Népművészet és közművelődés kategóriában. A verseny hamarosan eldől. Ifj. Tóth György kereste fel Maczkó Máriát.

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Ujhelyi Zoltán
Műsorvezető: Nagy Katalin
Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Vasárnapi újság – Kossuth – november 27. vasárnap, 6:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább