Európai idő: Mit jelent az Unió számára, és miként kell értelmezni Merkel negyedszeri kancellári jelöltségét?

A november 27-i adásának tervezett tartalmából.
 

Hallgassa meg!

A kiindulás a Martin Schulz ügy lenne, bejelentette, hogy miután nem sikerült kiharcolnia, hogy folytassa az Európai Parlament elnökeként német belpolitikában folytatja. Az ügy odáig jutott, hogy az európai Bizottság néppárti elnöke pártjával szembemenve állt ki a Schulz mellett, és meglengette, hogy ha Schulz megy akkor ő is. Vajon érzi a vesztét, vagyis azt, ha az európai Parlamentnek néppárti elnöke lesz elveszti egy szövetségesét?

Az adás második részéében azt járnánk körbe több szempontból is, hogy mit jelent az unió számára, és miként kell értelmezni Merkel negyedszeri kancellári jelöltségét.

Az érvei között szerepel az az abszurditás, hogy a jövőben meg kell védeni a demokratikus értékeket most már az Egyesült Államokkal szemben is miután Donald Trump lett az elnök.
Némi cinizmussal úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy vajon, ha Angela Merkel marad a német kancellár, akkor majd az ösztönzésére az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Államokkal szemben a demokratikus értékek megsértése miatt?

A komolyabb kérdések viszont azok lehetnek, hogy a változó európai politikai közhangulatba beleilleszthető-e még Angela Merkel és a politikája?
Nem azt az elitet képviseli-e, amelyet a legtöbb országban éppen leváltani készül a lakosság többsége?
Az mindenesetre igaz, hogy a német sajtó jobboldalitól a baloldaliig nem fogadta kirobbnaó lelkesedéssel a bejelentést.

Vendégek: Orbán Balázs és Gálik Zoltán.

Szerkesztő: Náray Balázs
Műsorvezető: Kiss Gábor István

Európai idő – Kossuth Rádió – november 27., 8:33

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább