Egyéb

Egy hazában: Magyarország Közép-Európa színes virágkertje

A november 27-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hétvégén Nagykanizsán tartotta központi ünnepségét a Horvát Országos Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége. A varazsdi püspök által bemutatott szentmisét és a Zrínyi család, valamint a Mura-menti horvátok kapcsolatát boncolgató kiállítást követően a házigazdák műsort adtak a több, mint 500 főt számláló közönség előtt. Vargovics Máriával, a Zala Megyei Horvát Önkormányzat elnökével Sákán Tímea beszélgetett.

Az elmúlt hétvégén ülésezett a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat. A 2016-ban tartott rendezvényeik értékelése mellett a testület arról is döntött, hogy az idén kinek adják a „Békéscsabai Románokért” Díjat, melyet december 7-én vehet át a kitüntetett, a békéscsabai nemzetiségek ünnepén. Bauer Ádám érdeklődött a kitüntetett személyéről.

A Szerb Országos Önkormányzat és a Magyarországi Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ szervezésében hazai szerb pedagógusok 20 fős delegációja járt nemrégiben Belgrádban, ahol egy hetes továbbképzésen vettek részt. A tapasztalatokról Mándity Predrág elsőként Gyurity Milánt, a budapesti Nikolá Teszlá Szerb Általános Iskola és Gimnázium rajz szakos tanárát kérdezte.

Ruszin művészek alkotásaiból nyílt kiállítás a napokban Budapesten, a Magyarok Háza Csontváry termében. A Szakrális művészet című tárlat keretében Puskás László görög katolikus lelkész, festőművész munkája is látható volt. Oganova Eranyak kérte mikrofon elé.

Magyarország Közép-Európa színes virágkertje. Hazánk virágainak tarkaságát az itt élő népek kulturális sokszínűsége, évszázadokra visszanyúló hagyományai teszik színpompássá. Így kezdődik a Völgyeink gyöngyei című könyv. A gyönyörű kötet 17 Pest környéki falu nevezetességeit tárja elénk képekkel, magyar és szlovák szöveggel, hiszen ezek régen szlovákok lakta települések voltak. A könyvet november 20-án mutatták be Maglódon. Ott kérte mikrofon elé Antala Zsuzsanna a kötet szerzőit: Aszódi Csaba ötletgazdát, az Ecseri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét és a fényképészt, Lukics Gábort, az Ecseri Hagyományőrző Egyesület elnökét.

Az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület idén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A szervezet ünnepi műsorán mutatta be a helyi gyűjtésű sváb receptfüzetet. Az elmúlt negyed évszázad munkásságáról, a gyűjtésről és a „Nagymamáink főztje“ elnevezésű receptfüzetről Schulteisz Gábor az egyesület elnökével, Erdeiné Csütörtök Teodórával beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 27., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább