ALPOK-DUNA-ADRIA: "Kézenjáró Luki", a világrekorder

A december 1-i adás tartalmából.
 

– A Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Intézet felmérése riasztó adatokkal szolgált a fiatalok alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatban. Az európai kutatások tükrében különösen veszélyesnek tűnik az a tendencia, hogy a szlovén 15 évesek szinte minden héten fogyasztanak sört, bort és röviditalokat.
A szakemberek éppen ezért mostanában sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiatalok tájékoztatására.
– A Felső-Vinschgaui hegyoldalon trónol Marienberg monumentális kolostora, a régió jelképe. Európa legmagasabban fekvő bencés apátsága nemcsak románkori angyal-freskóiról, hanem könyvállományáról is híres. Az értékes, ritka kiadványok azonban évtizedekig porosodtak, mert a raktárak szűkek és sötétek voltak, fűteni sem lehetett őket. Tovább már nem lehetett halogatni az építkezést, amely azért jelent különös kihívást, mert az új épületrészt a föld alatt helyezik el.
– Magyarország legnagyobb madárkórháza a Hortobágyon található. Néhány éve azonban az Alföld másik szegletében, Jászberényben is megkezdte működését egy úgynevezett Sasközpont. Azért éppen itt, mert a Jászságban él Magyarországon a legtöbb parlagi sas, körülbelül 200 pár. A Sasközpont feladata, egyrészt a sérült madarak gyógyítása és gondozása, másrészt a környezeti nevelés valamint a környéken élő más madarak felmérése, vizsgálata.
– 50 évvel ezelőtt minden újságban szerepelt a neve: Ludwig Hofmaier Regensburgból, más néven „Kézenjáró Luki”. Hírnevét nemcsak tornászként aratott sikereinek, hanem egy merész és különleges ötletnek köszönhette. Elzarándokolt ugyanis Regensburgból Rómába – kézen járva! Az útja 38 napig tartott, naponta mintegy 28 kilométert tett meg, átlagosan 3 km/óra sebességgel. A sportember a napokban lesz 75 éves.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna  – december 1., csütörtök, 7.55
Ismétlés december 1-én, csütörtökön 15:35-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább