Tér-Idő: Budapesti Víz Világtalálkozó

 

Ezekben a napokban rendezik meg a Víz Világcsúcsot Budapesten. Állam és kormányfők, magas rangú ENSZ diplomaták és tudósok dolgoznak ki egy olyan dokumentumot, ami a közös ENSZ vízstratégia alapjául szolgálhat.

A víz alapvető létszükséglet, ezért stratégiai fontosságúak az édesvízkészleteink minden nemzet, vagy közösség számára. Idehaza a víz evidencia, azt gondoljuk, hogy van és mindig lesz is, hiszen csak ki kell nyitnunk a csapot , és korlátlan mennyiségben jutunk kifogástalan minőségű, olcsó vízhez.

Magyarország valóban az egyik vízben leggazdagabb ország a Földön, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a felszíni vizeink 95 %-a külföldről érkezik hozzánk, nagyban függünk attól, hogy mi történik folyóink felső vízgyűjtőin.

A klímaváltozás és az hogy a folyóink környezetét átalakítottuk, valamint az, hogy szennyezzük az édesvizeinket, világszerte csökkenti az egy főre jutó édesvízkészleteket. És ha ehhez még azt is hozzá tesszük, hogy a század közepére akár 2 milliárddal leszünk többen, mint most, akkor nem kérdés, hogy sürgős lépéseket kell tennünk az édesvizeink megóvása és azok fenntartható használata érdekében.

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Bánsági Éva

Tér-Idő – Kossuth – november 28., hétfő, 14:34

Tovább a műsoroldalra>>

Olvasson tovább