Rondó: A lengyel függetlenség napja

A Rondó nemzetiségi magazin november 24-i adásának tartalmából.
 

A LENGYEL FÜGGETLENSÉG NAPJA
November 11. a Lengyel Függetlenség Napja. Az évfordulóról a hazai lengyel közösség egész napos rendezvénysorozattal emlékezett meg. A helyszínek között a résztvevőket a „Lengyel függetlenségi vonat” szállította.

ZENETÖRTÉNET – lengyel katonadalok
Folytatjuk zenetörténeti sorozatunkat, ezúttal két katonadalt hallhatunk a Szent Efrém Férfikar előadásában, a dalok eredetéről, történetéről pedig Bubnó Márk, a férfikar tagja beszél.

UKRÁN-MAGYAR DAL NAPJA MISKOLCON
Két ország, két évforduló. Ez adott apropót az első Miskolci Ukrán-Magyar Dal Napok megszervezésére. Hazai és Ukrajnából érkezett vendégművészek közreműködésével emlékeztek meg Ukrajna függetlenségének, valamint 1956 hatvanéves évfordulójáról. A háromnapos rendezvény egyik különlegessége volt, amikor Vigula Mihály szerzeményét édesapja, vezényelte.

NEMZETISÉGI HÍREK
– Orbán Viktor kitüntetése a bolgár elnöknek
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend Nagykereszt a nyaklánccal és az aranysugaras csillaggal kitüntetést adta át Roszen Plevnelievnek, a Bolgár Köztársaság elnökének az Országházban. A bolgár államfő a magyar-bolgár kapcsolatok elmélyítését szolgáló, illetve a térség stabilitása és az európai együttműködés iránt is elkötelezett, meghatározó jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést, amelyet Áder János, magyar köztársasági elnök adományozott számára. Orbán Viktor a kitüntetés átadása előtt mondott méltatásában kiemelte: Roszen Plevneliev, a rendszerváltás utáni Bulgária negyedik köztársasági elnöke, Magyarország barátja, aki döntő módon járult hozzá a magyar-bolgár kapcsolatok fejlődéséhez.

– Október 28. – a görög történelmi NEM napja
Idén Budaörsön rendezték meg a hazai görögök központi ünnepségét október 28., a görög történelmi NEM napja alkalmából. A programban közreműködtek a Manolisz Glezosz Görög Iskola diákjai, valamint hazai és görögországi vendégegyüttesek.

– XX. századi Odüsszeia
Október 28. a görög történelmi NEM napja, a nemzeti ellenállás kezdete a II. világháború idején, amely jelentősen meghatározta az újkori Görögország történelmét a XX. század második felében.

ELHUNYT Trojan Marian Józef
Október 30-án Füzesabonyban elhunyt Trojan Marian Józef lengyel grafikusművész, a Magyarországon élő utolsó boglári diák. Adásunkban rá emlékezünk néhány perc erejéig.

ANDRZEJ VAJDA és a LENGYEL FILM
INTERJÚ Mészáros Mártával Andrzej Vajdáról és a lengyel filmről
(részlet a november 11-i LENGYEL-MAGYAR NAP adásából)

RUSZIN SZAKRÁLIS KIÁLLÍTÁS
A folytatásban egy szakrális kiállításra invitáljuk nézőinket, amelyet a Magyarok Házában rendeztek meg ruszin művészek közreműködésével.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
– Szőnyegkiállítás a Bolgár Kulturális Intézetben
– BULFEST 2016 – 20 éves a Jantra és Roszica táncegyüttes
– Koncert az idén 80 éves VASILIS TENIDIS kortárs görög zeneszerző műveiből november 28-án a miskolci Zenepalotában Notis Georgiu és a Miskolci Szimfonikusok előadásában.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – November 24., csütörtök, 7:30
Ismétlés november 24-én, csütörtökön 15:05-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább