Vers napról napra - 47. hét

A Vers napról napra 47. heti ajánlója
 

November 21., hétfő:
Csorba Győző

Hallgassa meg!

Csorba teljes és koherens lírai világképet alkotott. Idegenkedik mindentől, ami lazaság, érzelgősség, hígság, de éppígy elfordul a puszta intellektus hűvös, éles vonalú, hideg fényű ragyogásától, ez a kettősség adja költészetének sajátos ízét, egyéni karakterét, nyugtalanító feszültségét.– írta a 100 éve született költőről Tüskés Tibor irodalomtörténész. Csorba Győzőt hallják.

November 22., kedd:

Hallgassa meg!

Áprily Lajos
„Áprily Lajos nem¬csak erdélyi költő volt, de ő volt az erdélyi költő. Ge¬nerációjából, az először in¬duló erdélyi írósorból, ő je¬len¬tet¬te a legtöbb em¬ber számára Erdélyt.” – írta a költőt búcsúztató Jancsó Béla.
Áprily Lajos verseit Benkő Gyula és Kállai Ferenc előadásában hallják.

November 23., szerda:

Hallgassa meg!

Kaffka Margit
Ma van a születés napja Törőcsik Marinak. Kaffka Margit két versét az ő előadásában hallják.

November 24., csütörtök:
Gyurkovics Tibor

Hallgassa meg!

„Ami után kapkodsz, elvész.
Amit elengedsz, megfogod.
Karodba röpülnek a fecskék,
S magadra hagynak a csillagok.” – írta Gyurkovics Tibor. A költőt hallják.

November 25., péntek:
Szép Ernő

Hallgassa meg!

Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután lett divatos színpadi szerző. Ady Endre egyik legjobb barátja volt, Babits kezdettől fogva nagy költőnek tartotta. Aki ismerte, szerette, mindenki nagyra becsülte, de azért senki sem vette egészen komolyan. Ő maga sem vette egészen komolyan sem magát, sem a világot. – írta Hegedűs Géza. Szép Ernő verseit Szokolay Ottó mondja el.
– Margitsziget 1.46 – Szokolay Ottó #205043
– Ne hidd 2.00 – Szokolay Ottó #205066
Szép Ernő verseit Szokolay Ottó mondta el.

November 26., szombat:
Csokonai Vitéz Mihály

Hallgassa meg!

Éljünk vidáman és minél kevesebb gonddal, mert egyszer meghalunk; ez a régi lyricusok philosophiája; ha pedig élnünk és örülnünk kell, hagyjunk élni és örülni másokat is, ez az egész emberiség philosophiája” – vallotta-javallotta Csokonai Vitéz Mihály. Dunai Tamást és Mécs Károlyt hallják.

November 27., vasárnap:
Pilinszky János
Pilinszky Jánost nagyon gondolkodva kell olvasni, nagyon figyelve. És őrizni a sorokat, gondolkodni rajtuk, akkor is, ha nem tudjuk még a megfejtésüket. Nem mindig értjük, ez igaz, de akkor is gyönyörű, és visz magával. – mondta Jelenits István. Pilinszky János ma lenne 95 éves. Verseit Fodor Tamás, Kozák András, Kézdy györgy és Kertész Péter mondja el.

A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Vers napról napra – Kossuth – november 21-27-ig. – 20:53

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább