×

Ukrán nemzetiségi műsor: 1956-os magyarországi forradalom évfordulója a Kárpát-melléken

A november 18-i adásunkban az „1956-os magyarországi forradalom évfordulója a Kárpát-melléken” című riport hangzik el.
 

Az Ukrán Országos Önkormányzat küldöttsége részt vett azokon a szolidaritási és megemlékezési rendezvényeken, melyekre az 1956-os magyarországi forradalom évfordulóján került sor a Kárpát-melléken. November 10-11-én az ukránok együttérzéssel emlékeztek az 1956-ban, Budapesten kibontakozott eseményekre, melyek kezdetben a szovjet elnyomás elleni békés tiltakozásban öltöttek testet, később azonban a szovjet hadsereg hadosztályai véres csatát vívtak a békés magyarokkal, s végül a szovjethatalom brutálisan elfojtotta a forradalmat. Az 1956-os magyarországi véres események mélyreható megismerése megmutathatja az egész világnak, milyen fenyegetésre számíthat Oroszországtól. Napjainkban Ukrajna vívja a saját szabadságharcát.
A jogért és igazságért vívott magyar forradalom 60. évfordulójának Kárpát-melléki megünneplésére szervezett rendezvények ötlete az ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulátustól származott, amit felkarolt a magyarországi ukránok országos önkormányzata. Az eseményen képviseltette magát a magyar kormány is Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának vezetésével.
A program keretében a magyar kormány és az Ukrán Országos Önkormányzat küldöttségének tagjai ellátogattak a hosivi Szent Bazil rendi kolostorba, ahol emlékező szentmisével tisztelegtek a szovjet hadsereg által vérbe fojtott 1956-os magyar, a Majdanon és a Kelet-ukrajnai harcokban elesett ukránok emléke előtt. Az Ukrajnának nyújtott segítségért és az ukrán és a magyar nemzet közötti együttműködés elmélyítéséhez való hozzájárulásért Vikentyij atya, a kolostor elöljárója átnyújtotta a római pápa apostoli áldását Soltész Miklós államtitkárnak, Kravcsenko Györgynek, Az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének, Buhajlo József ungvári magyar főkonzulnak és Katerina Buzsinszkának, a Tiszta szívek jótékonysági alapítvány elnökének.
A vendégek megtekintették a kolostort és a híres harangtornyot, elbeszélgettek Vikentyij Szlobodjannal, a kolostor elöljárójával, aki békés égboltot, az ukrán és a magyar nemzet javára végzett gyümölcsöző munkát kívánt.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett Kárpát-melléki program következő állomása Dolina város volt.
A dolinai járási tanács épülete előtti téren két eseményre került sor. Volodimir Harazd városi tanácselnök, Soltész Miklós EMMI államtitkár, Buhajlo József ungvári magyar főkonzul és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének beszédeit követően ukrán és magyar nemzeti színű léggömbök emelkedtek a magasba. Az 1956 felirattal is ellátott 1956 léggömböt helyi iskolások és önkéntesek indították útjára. A hivatalos vendégek és a helyi iskolások kezéből fehér galambok szálltak a magasba, így állítva emléket az 1956-os magyar forradalom, a 2014-es majdani események és a jelenleg az ország keleti felében zajló háborús események minden áldozatnak.
Soltész Miklós államtitkár: „Első alkalommal áll módunkban itt, a Kárpát-melléken közösen tisztelegni a magyar hősök és a jelenleg is zajló kelet-ukrajnai harcokban elesett ukránok emléke előtt. Számíthatnak Magyarországra, amely erejéhez mérten mindig kész segíteni Ukrajnának”.
Kravcsenko György, a Magyarországon élő ukránok országos önkormányzatának elnöke: „1956-ra emlékezve a magyarok mintegy tükörben látják a mostani ukrajnai eseményeket. Magyarország már átélte ezt a rettenetes korszakot, Ukrajna csak most, szabadságáért, elismeréséért harcolva éli meg”.
Buhajlo József, ungvári magyar főkonzul: „Magyarország a maga részéről mindent megtesz azért, hogy segítsen szomszédjának, Ukrajnának. Legyen az a harcokban megsebesült katonák gyógykezelése, vagy gyermekeik üdültetése – mi mindenben segítünk, amiben csak tudunk”.
Az elmúlt két esztendőben Magyarország nagyon sokat segített. Csak az idén – Vaszil Visivanyuk Ivano-Frankivszk városi és megyei tiszteletbeli konzul és a Tiszta szívek jótékonysági alapítvány közreműködésével – 800 olyan gyermek üdült Magyarországon, a Velencei tónál, akiknek valamelyik családtagja elesett a harcban, vagy családja kénytelen volt elhagyni az otthonát.
A dolinai látogatás záróakkordjaként Volodimir Harazd városi tanácselnök és Soltész Miklós államtitkár egy diófát – az erő és bölcsesség jelképét – ültetett el a városi tanács épülete melletti fasorban.

Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kötődően humanitárius segítség érkezett Kárpátaljára és a Kárpát-mellékre. Az orvosi műszerek, kötszerek és kórházi berendezések azt hivatottak szolgálni, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek minél komfortosabb körülmények között minél gyorsabban gyógyuljanak.
Az első ünnepélyes ivano-frankivszki esemény annak a segély szállítmánynak az átadása volt, amelyet a Soltész Miklós EMMI államtitkár vezette hivatalos magyarországi küldöttség adott át.
Az államtitkár kiemelte a Magyarországról Ukrajnába érkezett humanitárius segély szállítmány jelképes jelentőségét. „A szállítmány összsúlya 56 tonna. Ez egy jelképes szám, felidézi a magyar forradalom esztendejét. Ennek az eseménynek a 60. évfordulóját ünnepeljük az idén” – mondta Soltész Miklós.
A szállítmány értéke 30 millió forint, ami hrivnyában számolva 2,7 millió.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Ivano-Frankivszkban, a Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem gazdaságtudományi karán emléktáblát lepleztek le, amelyen ukrán és magyar nyelven az alábbi szöveg olvasható: „A kommunista rendszerek áldozatainak emlékére. Azoknak a hősöknek az emlékére, akik 1956-ban, a magyar forradalom és szabadságharc idején veszítették életüket”.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára utalt arra. hogy „ha 1956-ban Magyarországon sikerre vihették volna a forradalmat és szabadságharcot, akkor más országoknak is hamarabb sikerült volna kivívni a szabadságot”. „A nagyhatalmak napjainkban sem akarják elismerni a kis nemzetek függetlenségét és szabadságát”.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 1991-ben Magyarország elsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét, majd hozzátette: az ukránok mindig „számíthatnak Magyarországra”. Ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország gyógykezelésben részesíti a harcokban megsebesült Kárpát-melléki katonákat, üdülteti az elhunyt és sebesült katonák gyermekeit, most pedig a segélyszállítmánnyal kórházi berendezéseket hoztak az egészségügyi intézményeknek.
Ihor Cependa, a Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem rektora: „A magyar forradalom felnyitotta az egész világ szemét, hogy meglássák mi is a szovjet totalitarizmus, és most, évtizedek múltán mi arra nyitottuk rá a világ szemét, milyen is az orosz, putyini totalitarizmus”.
Az emléktábla ünnepélyes leleplezésén jelen volt a magyar kormányküldöttség, élén Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával és a Magyarországon élő ukránok küldöttsége Kravcsenko Györgynek, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének vezetésével, továbbá a Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem hallgatói és a város lakosságának képviselői.

A magyarországi forradalom 60. évfordulója tiszteletére Ivano-Frankivszkban futóversenyt rendeztek.
A rajt előtt a magyar vendégek, a kormányküldöttség, élén Soltész Miklóssal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával és a Magyarországon élő ukránok küldöttsége Kravcsenko Györgynek, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének vezetésével lerótták kegyeletüket Roman Hurik, a Mennyei Század hősi halottjának sírjánál.
Vaszil Visivanyuk, ivano-frankivszki tiszteletbeli magyar konzul szerint az esemény középpontjában az 1956-os szám áll. A város központjában 1956 részvevő tette meg az 1956 méteres távot a belváros utcáin, az Emlékparktól a Főtérig.
A győztesek jutalma egy magyarországi utazás.
Az ünnepi rendezvénysorozat keretében a város lakosai és vendégei „bogrács-partin” ismerkedhettek a magyar konyhával.

November 10-én a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére rendezett eseménysorozat keretében ukrán – magyar barátságestet is tartottak melyen részt vettek azok az ivano-frankivszki és négy másik nyugat-ukrajnai megyéből érkezett gyerekek, akik a magyar kormány támogatásának köszönhetően idén nyáron a Velencei tónál üdülhettek.
November 11-én a Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetemen Miroszlav Voloscsuk professzor, a világtörténeti tanszék vezetője tartott előadást az ukrán – magyar kapcsolatokról, és egy dokumentumfilmet is bemutattak. Ezt követően az Ukrán Országos Önkormányzat küldöttsége találkozott a helyben élő magyarokkal, akik saját erőből állítottak össze egy érdekes fotókiállítást és adatgyűjteményt az ’56-os magyarországi forradalomról. A magyarországi ukránok és az ukrajnai magyarok megállapodtak, hogy kulturális és oktatási téren folytatják az együttműködést.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább