×

Srpski ekran: November 9-én tartották a magyarországi szerb kisebbségi önkormányzatok találkozóját Budapesten

A november 22-i adás tartalmából.

A magyarországi szerb kisebbségi önkormányzatok találkozó november 9-én Budapesten
Hosszabb szünet után Budapesten ismét sor került a magyarországi szerb kisebbségi önkormányzatok elnökeinek találkozójára, ahol áttekintették a jelenlegi helyzetet és a helyi közösségek problémáit. A meghívásnak mintegy húsz elnök tett eleget, és szó volt többek között a jobb információcsere lehetőségéről és az állami támogatások tevékenyebb felhasználásáról.

 

Miodrag Mića Jakšić költő és építész, közel egy évtizede a belgrádi Arte Művészeti Csoport igazgatója, a magyarországi szerbek nagy barátja – interjú
Miodrag Jakšić költő és építész, közel egy évtizede a belgrádi Arte Művészeti Csoport igazgatója az utóbbi években a magyarországi szerbek gyakori vendége. Néhány gyermekeknek és felnőtteknek szóló verskötet szerzője, több antológiában is szerepel, de a közönség úgy is ismeri, mint számos és különféle kulturális program szervezőjét, melyek során különböző profilú alkotókat hoz össze nem csak Szerbiából, hanem az egész régióból. Mint a Szerb Köztársaság volt diaszpóráért felelős minisztériumának államtitkára azon politikusok közé sorolják, akik jelentős erőfeszítéseket tett a magyarországi szerb kisebbség helyzetének javítása érdekében.

 

A naptári évet a Magyarországi Szerb Színház egy újabb bemutatóval zárja
Branislav Nušić Hatalom című darabjának rendezője Lidija Stevanović, az újvidéki Szerb Népszínház művésze.
“…Nušić vígjátéka néha laza, szórakoztató, és az emberek szívből nevetnek, de néha kínjukban nevetnek, mert rólunk szól, a természetünkről, a problémáinkról, amiket nem oldunk meg jól, pozitív módon, hanem agyonbonyolítjuk a dolgokat, és ezzel megkeserítjük a saját életünket…” – idézet az interjúból.

Srpski ekran – Duna – november 22., kedd, 7:25
Ismétlés november 22-én, kedden 15:05-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább