Egyéb

Egy hazában: Az etyek-budai borvidék - Borászat és hagyományőrzés

A november 20-i adás tartalmából.
 

– Az Országos Horvát Önkormányzat Croatica Médiaközpontjának vendége volt a héten Hepp Mihály parlamenti szószóló, aki egy fórum keretében bemutatta munkáját. A találkozó után Pavlekovics András kérte mikrofon elé a hazai horvát közösség parlamenti képviselőjét.

– Az etyek-budai borvidék meghatározó jellemzője, hogy a borászok egy része sváb származású. Ők kitartóan igyekeznek a hagyományokat őrizni, mind a szőlőművelésben, a borfeldolgozásban, mind pedig a pincék kialakításában. Fetzer Csaba borász az etyeki Borút Egyesület elnöke szerint a hagyományok ma is fontosak, és ezt érezni a borokon. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

– Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a gyulai „Pro Musica” román kórus. Ez alkalomból jubileumi koncertet rendeztek a helyi Szent Miklós Ortodox Katedrálisban, Románia Főkonzulátusa és a „Pro Musica” Alapítvány szervezésében. Az ünnepi hangversenyen az énekkar egyházi kórusműveket énekelt, valamint a román és az egyetemes zeneirodalom alkotásaiból is bemutatott jó párat. Kaupert Júlia járt a gyulai koncerten.

– November 4-e és 6-a között rendezték az I. Miskolci Ukrán-magyar Dal Napokat. A fesztivál alkalmával ünnepelték meg Ukrajna függetlenségének 25.- valamint a magyar 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját. A műsorban több műfaj jelent meg: színpadra lépett ukrán népi hangszeregyüttes, ukrán népdalkórus, és kamarakórus is. Oganova Eranyak a szervezőt, Vihula Mihajlot kérdezte.

– Deszken 22. alkalommal tartották meg a Bánáti Szábort, a hagyományos magyarországi szerb népzenei és egyházzenei fesztivált. A rendezvényen magyarországi és romániai előadók adtak ízelítőt a szerb népzene és népdal, illetve ortodox egyházzene szépségeiből. Mándity Predrág segítségével idézzük fel a találkozó hangulatát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 20., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább