×

Domovina: Ancsin Pálné, Erzsike nénire, a békéscsabai szlovákság sokoldalú képviselőjére emlékezünk

A november 21-i adás tartalmából.

Nekrológ
November 17-én búcsúztatták el Ancsin Pálnét, Erzsike nénit, a békéscsabai szlovákság sokoldalú képviselőjét, pedagógust, aki életének 83. évében november 2-án tért meg teremtőjéhez. Munkájában mindig az új lehetőségeket kereste. Az általa vezetett iskola tanári kara szüntelenül továbbképezte magát. Az ő igazgatása alatt vezették be az iskolában az intenzív szlovák nyelvtanítást és a szlovák hagyományok oktatását. A rendszerváltás után már nyugdíjas pedagógusként szorgalmazta a különböző civil szervezetek megalakulását. A Csabai Szlovák Szervezetének alapító tagja. Számos érdemet szerzett a békéscsabai szlovák és magyar hagyományok kutatása terén is. Sok-sok szlovák rendezvényt szervezett és számos kiadvány szerkesztésében vett részt. Hosszú évekig volt a Békéscsabai Szlovák Klub vezetője. A békéscsabai Szlovák Kultúra Házának munkatársaként – melynek létrehozásában a megboldogult Ištván Anna fáradhatatlan harcostársa volt – a békéscsabai szlovák élet motorja, lelke volt. Személyében ismét kivételes embert veszítettünk el. Nyugodjon békében!

szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János
vágó: Násztor Róbert

„Kolbászolás” Békéscsabán
Idén október 28-án kezdődött Békéscsabán a hagyományos Csabai Kolbászfesztivál. Ez volt a jubileumi, 20. évfolyam. Az első annak idején a békéscsabai Szlovák Kultúra Házához közel, egy parkolóban zajlott, természetesen a csabai szlovákok részvételével. Az idei kolbászfesztivál első napján a Csabai Szlovákok Szervezete úgynevezett „Kolbászolást” szervezett a szlovák házban. A kolbászkészítő versenyt az idén nők nyerték, a Rozmaring Hímzőkör tagjai, a szárazkolbász versenyt pedig Huszárik Mihály nyerte. Az eseményen egy új békéscsabai Turista Érmet is bemutattak.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Csepregi János

Zsemberi György portréja
“Minden nap találkozni egy Emberrel. Az elég.” – így kezdődik Ján Kostra szlovák költő egyik leghíresebb verse.
Következő riportunk alkotója szerint a mai világban nem könnyű igaz emberekkel találkozni. Főleg nem naponta… De a nyár végén neki mégis sikerült. Mégpedig egy Vajdaságból származó szlovák személyében.
A hat nyelven beszélő és pácienseit mindig vidáman fogadó Zsemberi Györgyöt “nemzetközi” fogorvosként tartják számon. Ismerkedjenek meg vele Önök is!

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – november 21., hétfő, 7:55
Ismétlés november 21-én, hétfőn 15:30-tól a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
Műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább