Fölszállott a páva 2016

Éneklő, táncoló kispávák - Külhoni versenyzők a második elődöntőben!

Az első elődöntő külhoni sikerei után a második fordulóban is találkozhatunk határon túli versenyzőkkel. Ezúttal egy erdélyi és két felvidéki együttesnek drukkolhatunk.

Pálistván(1)

A Fölszállott a páva második elődöntője november 11-én, pénteken folytatódik. A vetélkedőn ismét ringbe szállnak külhoni magyar együttesek is.

Különösen lelkesen készül a megmérettetésre a Tündérrózsa énekegyüttes. Semmiképpen se egy nagy kórus jusson a névről eszünkbe, Végh Lili és Tám Dóra csupán a két virágszál. Mindketten 12 évesek, a Dunaszerdahelyi járásban, a nagy múltú Bacsfán laknak, s Somorján járnak iskolába. Teljesen eltérő karakterek, amíg Lili huncut teremtés, s nagyon szeret táncolni, addig Dóri visszafogottabb egyéniség és mindene az ének. Talán a pajkosságuk is hozzájárult, hogy zoborvidéki, Szent Iván-éji dalokkal kedveskednek a nézőknek. Noha a nyárváró ünnep még messze van, a tél előestéjén is sikerre számítanak összeállításukkal.

Kincses Gyöngy Erzsébet, Kincses Ilka Mária és Györgyi Hajnal Csillag nem egy népmese szereplői, a gyönyörű nevek mögött a székelyszenterzsébeti-maksai Cickom Énekegyüttes tagjai állnak. A versenyen sóvidéki dalcsokorral kedveskednek a nézőknek. Elmondható róluk, hittel énekelnek, hiszen mindhármuk édesapja református teológus, s a neveltetésükben a vallás fontos szerepet játszik. No azért ne gondoljunk ájtatos manókra, a lányok nagyon kedvelik a lovakat, szeretnek úszni, s a magyar fociválogatottnak is lelkes drukkerei.

Úgy tűnik Somorja környékén serényen ápolják a népi hagyományokat, mivel a Csali Gyermek Néptáncegyüttes is a városból érkezik. Noha csak harmincan utaznak a magyar fővárosba, a csoport létszáma 160 fő. Céljuknak nemcsak a magyar kultúra ápolása, hanem a táncot igazi közösségformáló erőnek is tartják. A Csalit 1978-ban alapították, s a felnőtt táncegyüttes utánpótlásának szánták. A kis közösség viszont önálló életre kelt, s sikert sikerre halmozott: így az utolsó három országos versenyen is aranysávos minősítéssel jutalmazták fellépésüket.

Az első fordulóban egyébként fényesen szerepeltek a külhoniak, mindkét induló a Mérai Cifra Néptánccsoport és az újvidéki Ivánovics Viktor is továbbjutott a középdöntőbe.

Adás: november 11., péntek (Duna 19.30)
Ismétlés: másnap (Duna World 2.35)

További olvasnivalók