Egyéb

Egy hazában: Hermann Egyedről avattak emlékszobát szülővárosában, Bátaszéken

A november 13-i adás tartalmából.
 

– A jeles teológusról, filozófusról, történészről: Hermann Egyedről avattak emlékszobát szülővárosában, Bátaszéken. Hermann sváb családba született 1895-ben, a ciszterci rend pécsi gimnáziumában érettségizett, teológia diplomát szerzett Innsbruckban, történelmi és néprajzi kutatásai révén a magyarországi németség meghatározó tudósává vált a 20. században. Hermann Egyed életútjáról Gerner Éva beszélgetett a Bátaszéki Gimnázium igazgatójával, Sümegi Józseffel.

– A Nagyváradi Egyetem dísztermében adták át nemrégiben a Família folyóirat díjait, többek között Berényi Máriának, a Magyarországi Románok Kutatóintézete elnökének. A lapot a kiegyezés előtti Pesten egy ott tanuló bihari román fiatalember, a huszonnégy esztendős Iosif Vulcan hívta életre. Berényi Mária neves személyiségek mellett vehette át a díjat, többek között Ana Blandiana Herder-díjas költő, író, újságíró, az 1989-es forradalom egyik vezéralakja, Nicolae Prelipceanu kolozsvári költő és Mircea Mihăieș irodalomkritikus, esszéíró, publicista társaságában. Az elmúlt években Berényi Mária sokat kutatta a Família folyóirat történetét, valamint Iosif Vulcan munkásságát. Kaupert Júlia először azt kérdezte tőle milyen érzés volt részt venni a kortárs román irodalom nagyjainak díjátadóján, ráadásul a felnövekvő nemzedék, a nagyváradi egyetemisták és gimnazisták körében? Akik így egyben egy rendhagyó irodalmi órának lehettek szem és fültanúi.

– Csasztvan Andrást, a szarvasi Cervinus Teátrum igazgatóját választották nemrég a Nemzetiségi Színházi Szövetség új elnökének. A szervezet feladata a színházi értékek védelme, a magyarországi nemzetiségi színjátszás területén működő színházi szervezetek munkájának segítése, de ugyanúgy színházi produkciók létrehozása és helyi kulturális programok szervezése. Az új elnökség szeretné ismét megrendezni a Nemzetiségi Színházak Találkozóját, az Arcusfestet, amely kiváló alkalom a nemzetiségi színjátszás bemutatkozására. Csasztvan Andrást Makai Ildikó kérte mikrofon elé.

– A hazai szerb közösség több éves várakozásának tett eleget a Magyarországi Szerb Színház, amikor egy héttel ezelőtt, Brániszláv Nusity: Vlászt, azaz Hatalom című darabját bemutatta Budapesten. A 20. századi szerb irodalom egyik nagy alakja a század eleji szerbiai társadalmi viszályokat, hatalmi harcokat ábrázolja szatirikus és komikus írásaiban. Ezek közé sorolható ez a klasszikus darab is, amelyet az Újvidéki Nemzeti Színház színésze, Lidia Sztevánovity rendezésében láthatott először a nagyérdemű. Rádity Milenkó a premiert követően Gyorgyev Bránimirt, Ember Tibor és Jurkovity Zoricát kérdezte a darabról, illetve az előadásról.

– A pécsi Horvát Színház három év után újra színpadra állított egy népszínművet, amely ezúttal a magyarországi sokác horvátok életét és hagyományait mutatja be. A darab érdekes kérdéseket feszeget, például az identitás megőrzését, a hagyományok tiszteletét, az asszimiláció helyzetét, mindezt persze humoros köntösbe bújtatva. Az ősbemutatón Füri Tamás járt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 13., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább