Napközben: November első napjaitól már kérhető az ingyenes, influenza elleni védőoltás

A november 10-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

November első napjaitól már kérhető az ingyenes, influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál. A térítésmentes oltásra jogosultak köre nem változott. Jóllehet az influenzaszezon kezdete csak a téli hónapokban várható, a védőoltások beadatásának azonban már eljött az ideje. Jóllehet az influenzaszezon kezdete csak a téli hónapokban várható, a védőoltások beadatásának azonban már eljött az ideje. A védőoltás az egyetlen hatásos módja a megelőzésnek, védekezésnek? Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? Milyen szerepe lehet a mozgásnak? Hogyan gyógyítható az influenza? Kikre a legveszélyesebb?

Hallgassa meg!

2016 november 2-án hirdették meg a 2017 január elsejétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat a díjukat módosító biztosítók, s ezzel elindul az év végi átkötési kampány, amely még mindig az autósok többségét érinti .1500-2000 Ft -os díjemelés várható. Hányan váltanak várhatóan biztosítót? Mi motiválja a váltásban az autósokat? milyen a jó kötelező biztosítás?

Hallgassa meg!

Októberben hirdették meg a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt melynek célja, a tehetségkutatás és tehetséggondozás előmozdítása, a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködéséhez és az ígéretes hazai és határontúli fiatal tehetségek fejlődéséhez való hozzájárulás. A versenysorozat megrendezésével a fiatalok, de talán a társadalom egy jelentős részének is a figyelmét az innováció, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítjuk, ezáltal is elősegítjük, hogy a mérnöki, tudományos pálya társadalmi presztízse növekedjen. Mennyire érdeklődnek a fiatalok a tudomány iránt? Mely területek a legnépszerűbbek? Mi lesz a győztes pályaművek sorsa? Hová jutottak az eddigi győztesek?

Hallgassa meg!

A fiatalok az alkohol mellett egyre többször nyúlnak a drogokhoz, különösen fesztiválokon, szórakozóhelyeken találkozhatnak ilyen szerekkel . Sokszor akár véletlenül, önhibájukon kívül is. Különösen az olcsó és szennyezett dizájnerdrogok jelentenek nagy veszélyt. Ezek már az első használatkor halált okozhatnak. Elsőre talán meglepő, de mindenképpen jó hír, hogy az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) . 2014-es évi jelentése alapján Magyarország a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik. Hogy lehet tovább javítani a helyzeten? Mire figyeljenek a szórakozóhelyeken a fiatalok? Mekkora szerepe van a drogmegelőzésnek? Milyen korban érdemes elkezdeni?

Napközben – Kossuth – november 10., csütörtök, 9:00

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább