ALPOK-DUNA-ADRIA : Idrija, a csipkeváros

A november 17-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora

– A horvátországi  Kapronca városa az utóbbi néhány évben nagyot lépett előre a környezetvédelem területén.  A hulladékhasznosítás  terén megvalósított újításaival  olyan  úgynevezett „okos városok“ közé került, mint New York és Boston.  Egyelőre  ugyanis csak a világ 47 városa rendelkezik intelligens hulladékgyűjtő edényekkel.

– Magyar irodalmat és nyelvtant, környezetismeretet, készségtárgyakat, de még  matematikát  is tanítanak Szentpéteri Csilla zongoraművész zenéire a Makói Bartók Béla  Alapfokú Művészeti Iskolában.  A módszert az egyik alsó tagozatos tanár dolgozta ki. A zongoraművész számára először meglepetés volt az új típusú oktatás, azóta már ő is aktívan részt vesz benne, ráadásul külön öröm ez neki, mert gyermekként ő is ebbe az iskolába  járt.

– Strojna egy hegyi falucska Karintiában, közvetlenül az osztrák határ mellett, egy hegytetőn.  A falu távolról magányos gazdaságaival tűnik fel, amelyek  a dombokon  szóródtak szét.  A régi udvarházak mintha a múltba röpítenék a látogatót,  a titkuk, hogy fenségesen őrzik az előző évszázadok népi építészetét.

– A szlovéniai  Idrija  több mint félévezredes múlttal büszkélkedhet, amely szorosan összefügg az itt található higanybányászattal. Idrija, a 19. századi gyors fejlődése hatására,  Ljubljana után az ország második legnagyobb városává vált. A települést a bányászat mellett  a csipkeverés tette  ismertté. Csipkeiskolája idén ünnepli működésének 140 évfordulóját.

– Egy igazi faluból nem hiányozhat a vendéglő és a vegyesbolt, különben puszta lakóteleppé válik a település. Ez a sors várt két bajorországi falura, Martinszellre és Oberdorfra. Ám a helyiek ebbe nem törődtek bele, ezért érdektársulást alapítottak és az üresen álló pályaudvar telkén új faluközpontot hoztak létre.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – november 17., csütörtök, 7.55
Ismétlés november 17-én, csütörtökön 15:35-től a Duna World-ön!

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább