Vasárnapi újság: Paktumok és diktátumok

A november 6-i adás tervezett tartalmából.
 

Megint jönnek, fenyegetnek. Az Európai Unió újra támadja Magyarországot a migránsok jogainak állítólagos megsértése miatt, miközben hazánkat beválasztották az ENSZ emberi jogi bizottságába. Ismét szóba került a sokat emlegetett hetes cikkely, amely az Uniós tagság felfüggesztéséről szól, az időzítés a külgazdasági és külügyminiszter szerint nem a véletlen műve. A kialakult helyzetről Szíjjártó Péter véleményét kérdezzük.

A becsületét az ember nem adja el azért, hogy mentse a bőrét. Az apa példája a fiú életét az emigrációban is meghatározta. Deák Ernő nem akarta elhagyni hazáját, a gyógyulás reményében mégis erre kényszerült. Az ausztriai magyarság széthúzásáról, ellenségeskedéseiről is szól „Az Öreghegytől a Schneebergig” című önéletírása.

Hallgassa meg!

 

A szuezi válság fontosabb, mint az 1956-os magyar forradalom. A világ 29 országának tankönyveit vizsgálta és mutatja be a pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézete, kutatva, miként jelenik meg a magyar szabadságmozgalom az oktatási anyagokban. A tanulság: 10-20 sornyi leírás már jelentősnek számít.

Hallgassa meg!

 

A ledöntött szobor modellje. Botlik József történész úgy véli, Bartha Miklós nevét szándékosan feledtette el a kommunista hatalom, mert számukra a nemzetben és függetlenségben gondolkodó az internacionalista eszme ellenségét testesítette meg. Visszaállítják-e méltó helyére, a Városligetbe a főváros pénzéből készült mellszobrot?

Hallgassa meg!

 

Az ügynök halála. A beszervezett költő jelentései nem ártottak senkinek, csak önmagának. Az erdélyi poéta, Szilágyi Domokos soha nem tudott megbékélni saját sötét titkával. Pomogáts Béla irodalomtörténész a kisebbségben élő magyar értelmiség sorsáról és az életben maradás lehetőségeiről is elmondja gondolatait.

Hallgassa meg!

 

Paktumok és diktátumok. Az amerikai elnök, George Bush a magyar miniszterelnöktől, Antall Józseftől számításokat kért, mennyibe kerül majd Magyarország talpra állítása. A számadás elkészült, az USA elnöke megígérte az anyagi segítséget, végül nem kaptunk semmit. Mi volt az oka a szabadon választott magyar kormány bukásának? Miért nem született meg az USA által is szorgalmazott nagykoalíció? Az MDF-kormány dilemmáiról Kulin Ferencet, a párt egykori alelnökét kérdezzük.

Hallgassa meg!

 

Szerkesztő-műsorvezető: ifj. Tóth György
Felelős szerkesztő: Nagy Katalin

Vasárnapi újság – Kossuth – november 6.vasárnap, 6:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább