×

Ukrán nemzetiségi műsor: „Ki a gonosszal nem küzd, az embereket sem szereti”

A november 4-i adás tartalmából
 

2016. október 7-én, az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban tudományos tanácskozásra került sor Iván Franko születésének 160. évfordulója alkalmából. A konferenciát az Ukrán Országos Önkormányzat és Ukrajna magyarországi Nagykövetsége szervezte.

A konferenciát megnyitó Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy ez az első olyan tudományos fórum, amelyet az ukrán közösség közösen tart a nagykövetséggel, ami akár hagyományteremtő is lehet a hasonló tudományos-ismeretterjesztő rendezvények tekintetében.

A folytatásban Ljubov Nepop nagykövet szólt a részvevőkhöz. A nagy ukrán költő munkásságát értékelve idézte Franko sorait: „Ki a gonosszal nem küzd, az embereket sem szereti”. Franko szavainak örök érvényét látjuk abban, ahogy az egész világ szembe fordult az orosz agresszióval.

Ljubov Nepop külön megköszönte az ukrán közösségnek, hogy népszerűsíti az ukrán kultúrát, és támogatja azokat a budapesti törekvéseket, amelyek Ukrajna területi egységének helyreállítását és a békét célozzák.
A konferencián előadást tartottak:Mikola Zsulinszkij professzor, a nyelvtudományok doktora, akadémikus, a Sevcsenko Irodalomtudományi Intézet igazgatója;

Bohdan Tiholoz, a nyelvtudományok kandidátusa, a lvivi Iván Franko Nemzeti Egyetem újságíró karának dékán-helyettese, az újságírás elmélete és gyakorlata tanszék docense;
Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója;

Lebovics Viktória, a filozófia és a nyelvtudományok doktora, az ELTE ukrán tanszékének tanára;
Mikola Zsulinszkij előadásában elsősorban Iván Franko közéleti és politika szerepvállalásáról beszélt, hangsúlyozván, hogy az általa megfogalmazottak ma is időszerűek.

Hartyányi Jaroszlava: A nemzettudat megnyilvánulása Iván Franko és Mihajlo Hrusevszkij irodalomtörténeti munkásságában címmel tartott előadásában elemezte, milyen hatással volt Iván Franko és Mihajlo Hrusevszkij munkássága az ukrán irodalmi nyelv kialakulására és az ukrán történelemre.

Lebovics Viktória Iván Franko műveinek magyar fordításairól beszélt.
Bohdan Tiholoz Iván Franko életének néhány kevésbé ismert részletére és mozgalmi tevékenységére világított rá.

A konferenciát zenés irodalmi est zárta, melyen a vasárnapi iskola tanulói Franko verseit szavalták, színpadra lépett az Ukrán Országos Önkormányzat művészegyüttese és Medenci Román énekes.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább