Gasztrománia és zsidónak lenni - Rubin Eszter és Seres Attila a Barhesztől a Bagelig, a Solarison át sok mindenről beszéltek

A Barhesz után itt az új könyv, a Bagel.

Hallgassa meg!

Rubin Eszter: A Barhesz négy éve jelent meg, már a második kiadását is megérte. Nagyon boldog vagyok, mert egy hete jött ki a második könyvem, a Bagel. Ez utóbbi lazán kapcsolódik az első kötethez, de önálló történetként is olvasható.

Sokan gondolhatják a könyveiről, hogy azok „csak” szakácskönyvek. Ám a gasztronómia mellett szerepel bennük a zsidó élet, a zsidó család, a tradíció. Mint egyfajta időutazás. Tévedek?

R. E.: A regényeimben nagyon fontos szerepet játszik a gasztronómia, mint a szereplők cselekvése, tehát a főzés, az ételkészítés, a tálalás, az evés. De a gasztronómiának a kultúrában való gyökerezése is.

Ez magának a zsidó vallásnak is egy tradicionális része?

R. E.: Mindenképpen, a zsidó hagyományban nagyon kiemelt szerepe van a főzésnek, az evésnek, a gasztronómiának. Azonban én sokkal szélesebbnek gondolom ezt, legalábbis ahogy a regényeimben megjelenik. Nem csak a zsidó ételekkel foglalkozom, hanem a gasztronómiának szerteágazó jelentéstartalmával.

Bevallom sokáig azt hittem, hogy pszichológus is, hiszen a regényeiben foglalkozik a lélekkel, a gyermek elvesztésével, a túléléssel, a tradícióval. Amikor a gasztronómiáról beszél, akkor előttem megjelenik egy zsidó nő, ahogy a kalácsot készíti, ahogy meggyújtja a gyertyát.

R. E.: Nem vagyok pszichológus, de azt gondolom, hogy a Barhesz, amit a kisfiam halálának emlékére írtam, nagyon sok embernek segítséget nyújtott, így látom a visszajelzésekből. A Barheszt a kisfiam haláláról írtam, de mégsem erről szól a könyv, hanem magáról az életről, a maga sokszínűségében, aminek nagyon fontos része a halál.

Milyen zsidónak lenni a XXI. század Magyarországán? Egy interjúban azt mondta, az a zsidó, akinek a gyerekei is azok, de azt is mondta, tulajdonképpen jó is zsidónak lenni. Most is így gondolja?

R. E.: Most is mondom: szeretek zsidó lenni, ezt az önazonosságot, az identitás megélését tartom magamra kötelezőnek. Ebben az ember jól érzi magát, én pedig szeretem jól érezni magam a bőrömben. Ugyanakkor a gyerekemnek is ezt az utat szeretném és ezt megmutatni neki, azt hiszem, ez sikerült is.

Mennyiben segíti mindezt a párja, egy zenekarvezető, egy mérnök?

R. E.: Seres Attilával, a Solaris együttes basszusgitárosával jól kiegészítjük egymást. A kapcsolatunk fő összetartó eleme a hasonló humor, a dolgok ironikus látásmódja, hogy az ember saját magát ne vegye komolyan. Persze ez nem jelenti, hogy az élet dolgait ne vennénk komolyan. Mi kicsit hátrébbről, egy kis fénytöréssel nézzük a dolgokat, ez a megszokott nálunk, ez jellemző az új regényemre, a Bagelre. Ebben én nekem nagyon sok fontos témát tárgyalok, mint a zsidóság, az iszlám, a gasztronómia, a gasztrománia, ebben a húsevés filozófiai körülményeit is vizsgálom. Mellette témám még a szex, az istenkeresés szatirikus, ironikus látásmódban.

Attila, Ön mérnök, zenész, mellette egy sokat mozgó zsidó is. Most van egy új zsidó témájú ötlete is. Beszéljen erről, ha lehet!

Seres Attila: Ez egy internetes eseménynaptár, a luach.hu oldalon érhető el. A luach héberül táblát jelent, a zsidó vallási naptárt is így hívjuk.

Van ennyi zsidó esemény, hogy érdemes volt ezt megvalósítani?

S. A.: A honlap tartalmazza  a vallási tradíció kötelességeit, eseményeit is, de minden olyan eseményt, ami Magyarországon történik, de a világon is a magyar zsidók vonatkozásában. Ez egy integrált programajánló.

Önről is beszélnek majd, de csak áprilisban, a Solaris koncert kapcsán, most viszont Eszter van napirenden. Ön mikor kerül a reflektorfénybe?

S. A.: Ha minden jól megy, akkor jövő áprilisban.

Mikor lesz a Bagel bemutatója?

R. E.: November 12-én, fél ötkor a Láng Tékában lesz dedikálás, itt természetesen barhesz kóstolóval is készülök. Majd november 19-én, délután négy órakor lesz a hivatalos könyvbemutató, a Werk Akadémián.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. november 4-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább