Egyéb

Egy hazában: „Prietenii muzicii - Zenebarátok” zongorahangverseny a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán

A november 6-i adás tartalmából.
 

– Az idei békéscsabai Kolbászfesztivál első napján minifesztivált rendezett a Csabai Szlovákok Szervezete a helyi Szlovák Kultúra Háza udvarán, „Alföldi szlovákok kolbászolása” címmel. A megmérettetésre, azaz a kolbászgyúrásra idén 15 csapat nevezett. Ezen felül többen indítottak a versenyen saját szárazkolbászt is. A programot játékos vetélkedő színesítette, este pedig a Csibaj Banda húzta a talpalávalót. A szlovákok kolbászolásán Makai Ildikó járt.

– Több évszázados horvát hagyományt és kultúrát ölel fel az a könyv, amit a pécsi Tanac Kulturális Egyesület adott ki. A Baranyai horvát népviseletek című kötet a Pécs környéki falvakban élő bosnyák-horvát népviseletet mutatja be. Szávai Józseffel, A Tanac vezetőjével, a kiadvány szerzőjével Sákán Tímea beszélgetett.

– A baranyai horvát népviseleteket bemutató kötetet a szerkesztők egy sorozat első darabjának szánják, és idővel a többi hazai horvát népcsoport hagyományait is igyekeznek dokumentálni. Ezeket a hagyományokat őrzi a 84 esztendős, katymári születésű Batinkov Antónia, Toncsi néni is. Életéről és bunyevác örökségéről beszélgetett vele Balatinácz Renáta.

– „Prietenii muzicii – Zenebarátok” – ezzel az elnevezéssel rendeztek zongorahangversenyt a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. A koncerten Liszt, Mozart, Rachmaninov, Schubert, Haydn, Chopin, Grieg és Mendelssohn remekművei mellett a román kortárs zeneszerzők darabjai csendültek fel fiatal hazai és romániai muzsikusok előadásában. Kaupert Júlia először Zsigmondné Papp Évát, a Zeneművészeti Kar főiskolai docensét, a Vántus István Zeneművészeti szakközépiskola tanszakvezetőjét kérte mikrofon elé.

– Budakalászon, a helyi Kós Károly Művelődési Központban 5. alkalommal rendezték meg a Folk Fesztet, amely a hazai szerb néptánccsoportok mellett, idén is felvonultatott külföldi előadókat. Mándity Predrág járt a szerb folklór kalászi ünnepén.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 6., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább