Vers napról napra - 45. hét

A Vers napról napra 45. heti ajánlója
 

November 7., hétfő:
Gérecz Attila
Gérecz Attilát összeesküvés vádjával 1950 telén letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. A váci börtönbe vitték, ahol a verselés mellett német, angol és francia költők verseit is fordította.A nagy dunai árvíz idején 1954 nyarán a váci börtönből kijutva és az áradó Dunát átúszva  Budapestre szökött. Három nap múltán – miután valaki besúgta – letartóztatták és újra bebörtönözték és hónapokig szigorított magánzárkában és sötétzárkában tartották. 1956 október 30.-án szabadult. Szabadságharcosként  részt vett az utcai harcokban, ahol ma 60 éve halálos lövés érte. Láng Balázst hallják.

Hallgassa meg!

November 8., kedd:

Illyés Gyula
Illyés Gyula halálával végérvényesen lezárult egy irodalomtörténeti korszak. Az, amelyik a huszadik század középső felét íveli át, s amelyet ő és nemzedéke fejezett ki a legpontosabban. József Attila, Szabó Lőrinc, Németh László, Márai Sándor, Déry Tibor, Tamási Áron mellett Illyés Gyula volt e nemzedék legfontosabb írója, s ő volt az, akinek a legtovább adatott meg képviselnie e nemzedék hitét és erkölcsét. – írta Vasy Géza. Illyés Gyulát hallják.

Hallgassa meg!

November 9., szerda:

Hallgassa meg!

Határ Győző
Szkeptikus csak a filozófiában vagyok…Ami az életküzdelmet illeti, talpra ugró macska-természet vagyok, szellemalkatomba, kedélyembe mindig ott van a verhetetlen optimizmusom…mondta Határ Győző. Versét Balkay Géza mondja el.

November 10., csütörtök:
Garay János

Hallgassa meg!

A köztudatban Garay János csupán mint Az obsitos költője, Háry János alakjának megteremtője maradt halhatatlan. Holott a reformkor éveinek irodalmi főalakjai közé tartozik, s a romantikánk történetét nem lehet elmondani Garay János rokonszenves alakja nélkül. – Hegedűs Géza Az Obsitos részletét Gábor Miklós előadásában hallják.

November 11., péntek:
Takács Zsuzsa
“Takács Zsuzsa egyik fontos vonását emelném ki : hangjának tisztaságát s egyfajta tétovaságát, mely azonban végül sose hagyja eltéríteni magát, s épp bolyongó, kereső célba találásával, megérkezéseivel tölti be sajátos feladatát, térképezi fel a számára rendelt tájakat, másokénál talán omlékonyabb külső és belső vidékeit.”– írta Pilinszky János. Takács Zsuzsa verseit Hámori Ildikó mondja el.

Hallgassa meg!

November 12., szombat:

Kosztolányi Dezső
Kedves Kosztolányi, a magyar névnek, melynek Petőfitől és Aranytól kezdve Adyig és Móricz Zsigmondig annyi hirdetője akadt, új becsületet hoz majd, és ifjúi nevét még inkább azok sorába lépteti, akik ma Európa szellemi és műveltségi életét jelentik. – írta 1923-ban Thomas Mann. Kosztolányi Dezső verseit Káldi Nóra és Ruttkai Éva előadásában hallják.

Hallgassa meg!

A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Vers napról napra – Kossuth – november 7-12-ig. – 20:53

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább