×

Domovina: 8. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Színházi Találkozót Szarvason

A november 7-i adás tartalmából.

Oroszlányi jubileum
Az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, és a helyi evangélikus egyházközség nagyszabású megemlékezést tartott Oroszlányban, a település szlovákok általi újratelepítése 315. évfordulójának tiszteletére. Az egész napos rendezvény a lakosságcsere során kivándorolt szlovák családok és a helyiek megható találkozásával kezdődött, majd a szlovák önkormányzat az evangélikus templomban megújította a szlovákiai testvértelepüléseivel fennálló együttműködési megállapodásokat. Ezt követően a haraszthegyi evangélikus temetőkertben felszentelték a szlovák evangélikus ősök tiszteletére, tardosi vörösmárványból állított keresztet.

Szerkesztő: Klausz Karola
Operatőr: Pokrián Péter
Vágó: Násztor Róbert

Alföldi szlováktanárok nemzetközi találkozója
Az UNESCO október 5-t a tanárok világnapjává nyilvánította. Éppen ezért találkoznak rendszeresen október első felében az alföldi szlovák pedagógusok is. A nemzetközi találkozónak és szakmai szemináriumnak mindig más-más ország ad otthont, és ezen a rendezvényen adják át a nemzetközi grémium által odaítélt Tessedik Sámuel-díjakat is. Az idén a békéscsabai szlovák iskolában zajlott ez a nagyszabású rendezvény, ahol ünnepélyesen átadták a kibővített óvodát is. Szeptembertől ugyanis már négy óvodai csoport működik az intézményben.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Kajtsa Zoltán
Vágó: Csepregi János

Nemzetközi színházi találkozó Szarvason
Október közepén Szarvason egy egész hétvége ismét a szlovák amatőr színjátszóké volt. A Vertigo Szlovák Színház ott rendezte meg „Együtt a színpadon (és azon kívül is!)” című, VIII. Nemzetközi Színházi találkozóját. A közönség 6 szlovák nyelvű előadást nézhetett meg. A társulatok Magyarországról, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt, Szügyi Dániel
Vágó: Fackelmann Rita

Domovina – Duna – November 7., hétfő, 7:55
Ismétlés november 7-én, hétfőn 15:40-től a Duna World-ön!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Bencsik János
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább