Szlovák nemzetiségi műsor - 44. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor október 31. - november 6. közötti adásaiban.
 

Október 31. hétfő:

-reformáció napja – ev. Papp Atilla Szpisák , ism.
-Külhoni Szlovákok Hivatala díjazottjai….
-Daucik Dusan – 1968 diszidált a volt Cseszlovákiából, most Svéd Szlovák Egyesület elnöke,
-Bielik György – a MSZDSZ titkára
-temetési szokások Répáshután Megszólaló Mátrai Erzsébet

November 1. kedd:
Keddi műsorunkban a Mindenszentek ünnepe és a Halottak napja lesz a fő téma. Beszélgetést hallhatnak a Temetők Békéscsabán c. kötet szerkesztőjével, Somogyi Józsefnével a békéscsabai temetkezési szokásokról és a sírköveken található szimbólumokról. Ezután a 90 éve született Botyánszki Zsófia, egykori békéscsabai kántor portréját hallhatják, aki a Jaminai Evangélikus templomban szolgált. A műsor utolsó részében egy aktuális kérdést feszegetünk, arra keressük a választ, mi lesz az ú. n. „online identitásunkkal” a halál után, hogyan lehet pl. a közösségi oldalakon a profilokból emlékoldalt létrehozni.
Szerkesztő: Makai Ildikó

November 3. csütörtök:

-Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
-Nyílt napot szervez beiskolázás céljából a budapesti szlovák gimnázium. A programról kérdezzük az intézmény igazgatóját, Szabóné Marlok Júliát.
-Kolléganőnk, Antala Zsuzsanna a Filmes Újságírók Klubjának díját nyerte az idei Etnofilm Cadca fimlfesztiválon, ebből az alkalomből beszélgetünk vele a Családi kincses szótár c. portéfilm keletkezéséről.
-A második hírösszefoglalót követően a Domovina szerkesztőségének másik tagjával, Bencsik Jánossal beszélgetünk, aki az említett Etnofilm Cadca fesztiválon a Matica Slovenská díját nyerte el filmjével, a tótkomlósi Tremoló mandolinzenekar bemutatásáért. A műsor végén ismertetjük a Vertigo Színház által szervezett hétfőn kezdődő budapesti szlovák filmszemle programját, valamint a Szegedi Szlovák Filmhét kínálatát is.

November 5. szombat:
Ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk, melyben megemlékezünk Szt. Imre hercegről és beszélgetést hallhatnak Nobik Erzsébet evangélikus lelkésszel a babonákról és az élő hitről. Ezután a napokban elhunyt Ancsin Pálnéra, a csabai szlovákok Erzsike nénijére emlékezünk, aki még nyugállományba vonulása után is több évtizedig fáradozott a helyi szlovák hagyományok ápolásán, a nyelvi és a tárgyi kultúra megőrzésén, tovább örökítésén. Szerkesztőségünk a 80. születésnapjára készült portréval tiszteleg emléke előtt. A műsor utolsó részében az egészséges alvásról lesz szó, Dr. Mariana Kubovčáková ad a témában hasznos tanácsokat.

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább