Rondó: Október, az évfordulók hónapja

A Rondó nemzetiségi magazin október 27-i adásának tartalmából.
 

1956 LENGYEL SZEMMEL
2016 a Lengyel-Magyar Szolidaritás éve. Ennek keretében a két nemzet október 23-án is közösen ünnepelt nem csak Lengyelországban, de hazánkban is. Következzék beszámolónk a budapesti rendezvényekről.

A RUSZIN KULTÚRA NAPJA
Idén október 16-án rendezték meg a Ruszin Kultúra Napját. Az ünnepségre Szlovákiából érkeztek vendégművészek. Az ünnepség keretében mutatták be születésének 80. évfordulója alkalmából Fedinecz Atanáz ruszin festőművész képeit.

A KOZÁKSÁG NAPJA
Október 16-án az ukránok is ünnepeltek, mégpedig a Védelmező Szent Szűz és a Kozákság Napját. Idén a Sablja zenekar frontembere, Vova Gejzer adott koncertet.

„ZENETÖRTÉNET”
Új rovatot indítunk a Szent Efrém Férfikar közreműködésével. Elsőként egy örmény halottak napi dalt ismerhetnek meg.

ARCOK A MÚLTBÓL
– 80 éves lenne FEDINECZ ATANÁZ
– 90 éves korában elhunyt a lengyel filmrendező, ANDRZEJ VAJDA

NEMZETISÉGI HÍREK

MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJA
– Idén először ünnepelték meg Magyarországon október 19-t, a magyar-bolgár barátság napját. A kétnapos rendezvénysorozat keretében a Magyarországi Bolgár Egyházközösség centenáriuma alkalmából az Országgyűlés Irodaházának aulájában nyílt kiállítás.

– Október 19-én az esztergomi bazilikában avatták fel Csodatévő Rilai Szent János emléktábláját, akinek ereklyéit a XII. században Magyarországra szállították, majd később visszaszolgáltatták a bolgár népnek.

1000 ÉVES GÖRÖG-MAGYAR KAPCSOLATOK KONFERENCIA
– Az ezeréves magyar-görög kapcsolatokról rendeztek magyar, görög és angol nyelvű konferenciát október 19-én az Országház Felsőházi termében a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Magyarországi Görögök Kutatóintézete szervezésében.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ

PRÓFÉTAPARÁDÉ
– A Lódz Kaliska neoavantgárd művésztársaság kiállítása az Új Budapest Galériában

VADNYUGAT – AZ AVANTGÁRD WROCLAW
– Vadnyugat, avagy az avantgárd Wrocław története – ez a címe a Ludwig múzeum legújabb kiállításának, amely nem a wrocławi művészet történetét mutatja be, hanem magát a várost, annak művészetén keresztül.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – Október 27., csütörtök, 7:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább