Egy hazában: Átadták az idei nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Konferencia termében

Az október 30-i adásának tartalmából.
 

– A II. világháború után a kollektív bűnösségre hivatkozva a magyarországi németeket sok sorcsapás érte. Az akkori eseményekre emlékezett egy mecseknádasdi csoport, köztük többen maguk is, még gyerekfejjel, vagonokba kényszerítve várták sorsukat, erről is beszélgettek egy egynapos emléktúra során. Arnold Krisztina összefoglalója.

– Szeptemberben népesítették be a békéscsabai szlovák óvodások azt a csoportot, amellyel bővült a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium. Az intézmény vezetősége a szülői igények alapján nemrégiben úgy döntött, hogy még tovább bővíti az óvodát és egy negyedik csoportot is létrehoz. Így jelenleg több, mint háromszázötven diák tartozik az intézményhez, ebből kilencven jár az óvodába. Az ünnepélyes indulás alkalmával egy nemzetközi konferenciát is tartottak, amelyre szlovák pedagógusok érkeztek Horvátországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából. Bencsik János járt Békéscsabán.

– Az idén is az Emberi Erőforrások Minisztériuma Konferencia termében adták át a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat, amelyeket Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, és Fülöp Attila helyettes államtitkár nyújtott át. A díjazottak között volt Stefánidesz Atina, a budapesti Nikolá Teszlá Szerb Gimnázium 11. osztályos tanulója, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége kétévente szervezi meg a „Szlovák pacsirta” elnevezésű, országos minősítő versenyt, amelyre szlovák népdalkörök, hagyományőrző csoportok és szólisták jelentkeznek. Az idei a hetedik alkalom volt. Két helyszínen értékelte a szakmai zsűri a művészeti csoportok műsorát: Tatabánya-Bánhidán és Szarvason. Bencsik János az utóbbi helyszínen járt.

– A Pusztaottlakai Románok Egyesülete minden évben megrendezi a Békés megyei egyesületek és nyugdíjas klubok találkozóját. A nagy érdeklődésre való tekintettel az eseményt pár éve már Újkígyóson tartják, ahol a pusztaottlakai Művelődési Háznál nagyobb termet találtak a szervezők. Az elmúlt hétvégén is nagyon sokan jöttek el az estre, amely az eleki román táncosok műsorával kezdődött. Munkatársunk, Bauer Ádám is ott volt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 30., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább