×

Domovina: Egy évtized a Furmicska Néptánc Egyesülettel

A Domovina október 31-i adásának tartalmából.

Amikor 2006. február 1-én megalapították a Furmicska Néptánc Egyesületet, még senki nem sejtette, hogy egy évtizeddel később éppen ez az együttes lesz a csömöri szlovák identitás legerősebb bástyája. Csömör egy Pest megyében található, alig több, mint 9200 lelket számláló település. Van azonban egy 110 emberből álló csoport, a Furmicska tagjai, akik csodákra képesek. S nem csak a felnőttek…

Szabó Erzsébet, egy törékeny, háromgyerekes anya vezetésével pedig egy csoportnyi ember lázas gyűjtőmunkába kezdett és a legjobb szakembereket nyerték meg az ügyüknek: folkloristákat, koreográfusokat, tánc- és énektanárokat – nemzetiségre való tekintet nélkül. A Furmicskának jelenleg két, felnőtt és gyermek csoportja van, az úgynevezett nagy és kis Furmicska. Mivel azonban a népi kultúra anyanyelvét is célszerű minél fiatalabb korban elsajátítani, 2016 októberétől működik az óvodások tánccsoportja, az icipici Furmicska.

A csapat 110 aktív tagot számlál, s mint a szélvész, felélénkítették az egész község kulturális életét. Ismerkedjenek velük Önök is!

Szerkesztő-rendező-forgatókönyvíró: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna – Október 31., hétfő, 7:55
Ismétlés október 31-én, hétfőn 15:35-től a Duna World-ön!

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Hruboňová Iveta

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább