×

Ukrán nemzetiségi műsor: A Sablya

Az október 21-i adásban.
 

A közelmúltban az Ukrán Országos Önkormányzat vendége volt Vova Gejzer ukrán zenész, az ukrajnai Sablya (Kard) rock-együttes vezetője, a kelet-ukrajnai harcosok hivatalos himnuszának – Ukrán testvéreim – szerzője. Az előadóművész az Iván Franko születésének 160. évfordulója alkalmából rendezett tudományos tanácskozás részvevői előtt mutatkozott be, továbbá egy rövidített programmal a Kozákság Napján, az Erzsébetvárosban rendezett megemlékezésen is színpadra lépett.

Vova Gejzer, az együttes énekese 2013-ban, Kijevben alapította a Sablyát.

Ukrán zenei szakírók szerint a Sablya teljesen új jelenség az ukrajnai rock-kultúrában pozitív szövegeik már elejétől fogva mosolyt, illetve könnyeket csalnak a közönség szemébe. Az európai rock, reggie, hip-hop és a népzene egyvelege szinte tökéletes képet ad a nép életének mindennapjairól. Az is érdekes, hogy zenéjük nem korosztály függő: ugyanolyan szívesen hallgatják a gyerekek, mint a felnőttek.

Az együttes tagjai a legismertebb ukrán zenészek, akik korábban a legnépszerűbb ukrajnai és európai együttesekben muzsikáltak.

Az Ukrán testvéreim című dal bejárta világhálót, az egész ukrán nemzet számára jelképessé vált, de minden kétséget kizáróan a harcoló katonák kedvenc dala is, és az Ukrán Nemzeti Gárda Kulcsickij nevét viselő zászlóaljának indulója.

Tavaly, október 10-én az ukrajnai veteránok és a kelet-ukrajnai harcosok országos fórumán a dalt hivatalos himnuszként ismerték el, december 29-én pedig az ukrán Elnöki Hivatal okiratban is rögzítette, hogy a szerzemény a Kelet-Ukrajnában harcoló katonák hivatalok himnusza.

Az ukrajnai zenekritikusok a hazai és külföldi hazafias katonadalok tízes toplistájába jelülték a dalt.

A Sablya állandó részvevője a harcoló katonákat támogató jótékonysági rendezvényeknek, valamint minden olyan kezdeményezésnek, melyek bármi módon kötődnek az önkéntes segélyszervezetekhez.

A zenészek most új lemezükön dolgoznak, és koncertturnét szerveznek a háborús övezetbe.

 

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább