Szellem a fazékból: A szalonna

Az október 22-i adás tartalmából
 
Hallgassa meg!

A régiek szinte mindenbe tettek szalonnát. Került a bosporos nevű borsos pecsenyébe, a vetrecébe. Ezzel készült a töltött tehén lép, no meg a hajdúkásának nevezett köleskása. A középkori szakácskönyvek megkülönböztettek kövér-, ó-, és új szalonnát, sőt legrégebbi kéziratos receptgyűjteményünk a Szakácstudomány avas szalonnát javasol a juhhús répával nevű ételbe. Ha bor, búza, szalonna van, akkor minden van. Régen a bort, búzát, békességet – köszöntés is így hangzott: bort, búzát, szalonnát. Így gondolja ezt a műsor vezetője, Vinkó József is, aki ezúttal Gál József, hentessel, Mogyorósi Gábor séffel, és Pál István Szalonna prímással osztja meg “zsíros” gondolatait.

Szellem a fazékból – Kossuth – október 22., szombat, 9:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább