Egy hazában: A nagyvilágba szakadt szentpéterfaiak összetartozását jelképező földgömböt avattak fel a helyi 1956-os megemlékezésen

Az Egy hazában október 23-i adásának tartalmából.
 

Hallgassa meg!

A Vas megyei Szentpéterfán a „Hit-Élet-Kultúra” elnevezésű rendezvényen megemlékeztek az 1956-os eseményekről is. Az ünnepségen megáldották és fölavatták a nagyvilágba szakadt szentpéterfaiak összetartozását jelképező földgömböt. Pavlekovics András, Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármestert, V. Németh Zsolt államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Kurcz Ferencet, a New York-i Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület Elnökét kérte mikrofon elé.

30 éve nyitotta meg kapuját a Nemzetiségi Klubház Békéscsabán, amely azóta is a város közművelődésének szolgálatában áll. Ez alkalomból múltidéző ünnepséget rendeztek „Ízek, arcok, hangulatok” címmel, ahol az ízeket a csabai Szlovák Klub lelkes háziasszonyainak brindzás haluskája szolgáltatta, a hangulatról pedig a Családi dalárda gondoskodott. Makai Ildikó először az intézmény vezetőjét, Veres Krisztinát kérte mikrofon elé.

A Szegedi Helyi Szerb Közösség és a Szegedi Szerb Önkormányzat szervezésében, a helybéli Nemzetiségek Házában ünnepélyes keretek között kezdődött a „Szerb Kultúra Napjai Szegeden” elnevezésű rendezvénysorozat. A megnyitón ott járt munkatársunk, Mándity Predrág is.

Idén 10. alkalommal rendezték meg a Baranya megyei Geresdlakon a Gőzgombóc Fesztivált. Az érdeklődőket hagyományos sváb főzőverseny mellett számos érdekes program várta táncegyüttesekkel, énekkarokkal, nagykoncertekkel, sváb bállal. A jubileumi rendezvényről Schulteisz Gábor beszélgetett Habjánecz Tiborral, Geresdlak polgármesterével.

A gyulai Román Kulturális Központban tartott Országos Román Kulturális Napnak idén is az volt a célja, hogy összefogja a magyarországi románságot. A rendezvény nagy hagyományra tekint vissza, hiszen most 21. alkalommal álltak színpadra az előadók. Ilyenkor a hagyományőrző együttesek – amelyek Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből érkeznek – bemutatják saját településük népszokásait. A hazai román kultúra egyik legismertebb képviselői az eleki táncosok. Természetesen ők is ott voltak a rendezvényen, amelynek végén elismerő oklevelet adományozott nekik az Országos Román Önkormányzat Dokumentációs és Információs Központja. Az eleki néptánccsoport munkájáról és történetéről Bauer Ádám érdeklődött.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 23., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább