Fölszállott a páva 2016

Negyedszerre emelkedik magasba a páva!

„A sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást.” - Csoóri Sándor
 

Ilyen univerzális nyelv a tánc és a zene, és ezek különlegesen mély hagyományokkal bíró alma matere, a néptánc és a népzene. Az MTVA és a Hagyományok háza ezt az örökséget felvállalva rendezi meg immár negyedik alkalommal a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsort, amelyben idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep. A Fölszállott a páva első két adását október 21-én és 28-án 20.30-tól adja a Duna közszolgálati csatorna, az élő elődöntők pedig november 4-én kezdődnek 19.30-tól. A négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény. Idén a következő négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket a 6-14 éves fiatalok:

– énekes szólisták – énekegyüttesek
– hangszeres szólisták – zenekarok
– táncos szólisták – táncospárok
– és néptáncegyüttesek.

Minden adásban kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli. Idén az ítészek között köszönthetjük Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerzőt, népzenekutatót, a zsűri elnökét, Berecz Istvánt, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertesét, Kocsis Enikő táncművészt, koreográfust, Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekest, előadóművészt, valamint Tímár Böskét, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítóját és művészeti igazgatóját. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.

A Fölszállott a páva évadindító sajtótájékoztatóján Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a Fölszállott a páva érdemeit méltatta:

Büszkék vagyunk a márkára, amely nem csak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem a licencét illetően is hazai termék. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Páva bebizonyította: sem a népzene és néptánc, sem a közszolgálati tartalom nem tűr meg magán port. Képesek vagyunk megújulni, sőt, diktálni bizonyos trendeket – hiszen a mai médiapalettán ritkaságnak számít a valódi értékközvetítés, sőt értékmentés és a jövőbemutató képi világ, technika ötvözése –  úgy, hogy egyik sem megy a másik kárára” – mondta.

Tovább a műsoroldalra >>>

További olvasnivalók