×

Ukrán nemzetiségi műsor: Interjú Vagyim Prisztajkóval, ukrán külügyminiszter-helyettessel

Az Ukrán nemzetiségi műsor október 14-i adásának tartalmából.
 

Október 12-én, az Ukrán Kulturális Központban a magyarországi ukrán közösség tagjai találkoztak Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettessel. A beszélgetésben részt vett Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava, az országban élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, Damjan atya, a helyi görögkatolikus vallási közösség vezetője és mások.

Az ukrán közösség aktív tagjaival folytatott megbeszélésen a politikus kitért az itteni ukrán közösségnek az ukrán – magyar kapcsolatok erősítésében és az ukrajnai események magyarországi megismertetésében játszott rendkívül fontos szerepére.

A beszélgetőtársak érintették a magyarországi ukrán közösség tevékenységével kapcsolatos fontos témákat, kijelölték az együttműködés irányát, megfogalmazták az itteni ukránok legégetőbb problémáit, aminek megoldására ígéretet kaptak az ukrán féltől.

Vagyim Prisztajko magyarországi látogatásának keretében találkozott Mikola Istvánnal és Balogh Csabával, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraival.

A találkozón Vagyim Prisztajko tájékoztatást adott a minszki megállapodások teljesítése körül kialakult helyzetről és a Krím törvénytelen annektálásáról. Számos téma került még szóba Ukrajna és a NATO együttműködését, valamint az európai biztonság helyzetét illetően.

A tanácskozás során a magyar fél megerősítette, hogy változatlanul támogatja Ukrajna területi sérthetetlenségét és szuverenitását, hangsúlyozván, hogy Budapest egy független, stabil és gazdasági szempontból virágzó Ukrajnában érdekelt, és kiáll a minszki megállapodások végrehajtása mellett.

A látogatás keretében Vagyim Prisztajko interjút adott a népszerű Index internetes portálnak, és Harc Európáért és Ukrajna helye ebben a harcban címmel előadást tartott a Külügyi Intézetben, tájékoztatva a hallgatóságot az Ukrajna keleti területein zajló eseményekről. Előadásában hangsúlyozta, hogy a világ demokratikus erőinek szembe kell szegülniük az orosz agresszióval, és egyesített erővel kell felszámolni annak következményeit.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább