ALPOK-DUNA-ADRIA: A világ legkisebb színháza

Október 20-i adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

– Pontosan ötszáz esztendeje annak, hogy 1516-ban Velencében létrehozták a gettót. Ez volt a világon az első olyan zárt városrész, amelyben kezdetben csak a háború elől menekülő helyi zsidóság, később azonban Európa más országainak zsidó üldözöttei is otthonra találtak. A gettó lakosai – bár bizonyos jogokkal rendelkeztek – a számukra kijelölt negyedet nem hagyhatták el szabadon.
– Dél-Tirol stratégiailag jelentős pontjain nem kevesebb, mint 350 vasbetonból készült monstrum található. Világháborús bunkerekről van szó, amelyek az egykori alpesi védvonal maradványai, amelyet Benito Mussolini fasiszta diktátor építtetett a 30-as évek vége felé. A dél-tiroliak a téma történelmi-politikai háttere miatt sokáig nemigen beszéltek a bunkerekről, ma már azonban egyre többet hasznosítanak közülük, például veszélyes anyagok tárolására vagy éppen művészeti események színhelyeként.
– Guillotine, fejsze, spanyolcsizma, vasszűz. Kínzóeszközök, amelyek évszázadokon keresztül félelmet keltettek az emberben, de ma kiállítási tárgyak az első, horvát kínzóeszközöket bemutató múzeumban. A zágrábi „Tortureumba” látogatók kínzó- és kivégzőeszközök egyedi gyűjteményét láthatják az antik időktől napjainkig, amely világos képet rajzol az erőszak történetéről.
– Szeged nevét a külföldiek világszerte a szegedi gulyás miatt ismerték, azonban eljött az ideje annak, hogy ma már a szegedi halászlé miatt látogassanak el a Tisza-parti városba. Az elmúlt években ugyanis óriási kultusza lett ennek az ételnek, elsősorban annak a fesztiválnak köszönhetően, amelyet koraősszel rendeznek. A halfőzés és fogyasztás itt népszerűbb, mint valaha – és nemcsak a hagyományos karácsonyi menü miatt.
– A világ legkisebb színházát egy fiatal házaspár bérli a horvátországi Brseč településen. A meredek sziklapart felett található városka zsúfolt épületei között megbúvó meseházikó a különböző műfajú színházi előadásaira várja a kicsiket és nagyokat egyaránt – igaz, hogy elég korlátozott létszámban.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – október 20. csütörtök 7.55
Ismétlés: Duna World – október 20. csütörtök 15.40

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább