×

Domovina: Szlovák közösségi házat avattak Mezőberényben

A Domovina október 17-i adásának tartalmából

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága a gyulai román gimnáziumban ülésezett

Október 4-én került sor a Parlament Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága kihelyezett ülésére Gyulán. Az eseményt a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium és Általános Iskola látta vendégül, hiszen Gyula nemcsak a fürdők, hanem több nemzetiség példaértékű együttélésének városa is. A tanácskozáson részt vett Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Dr. Kovács József parlamenti képviselő és számos, a nemzetiségi kérdésben járatos vezető és szakember is.
A találkozót Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló kezdeményezte, s azért az iskolában, mivel nemzetiségeink körében nagyon fontos közös érdek az iskolák fenntartása. Az ülés egyik fő programpontja a Nemzetiségi Törvény módosítási javaslatainak megvitatása volt.

Szerkesztő: Hruboňová Iveta, Antala Zsuzsanna
Operatőr: Kajtsa Zoltán
Vágó: Násztor Róbert

Szlovák közösségi házat avattak Mezőberényben

Mezőberény-1

„Mezőberény az értékek őrzője, a hagyományok ápolója” – szeptember 30-án ezzel a mottóval kezdődött Mezőberényben a Mezőberényi Szlovákok Szervezete és a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat által megálmodott háromnapos Szlovák Nemzetiségi Napok rendezvénysorozata.Szlovák kulturális rendezvények, nemzetiségi művészeti csoportok találkozója, szlovák nyelvű istentisztelet, gasztronómiai bemutató és szlovák bál várta az érdeklődőket.
Október 1-jén átadtak egy felújított gazdaházat a Gyomai út 21. sz. alatt.
A jövőben ez lesz a helyi szlovákság kulturális székhelye. A Mezőberényi Szlovák Közösségi Ház ünnepélyes átadójára nemcsak mezőberényiek érkeztek, hanem a környékbeli szlovák településekről és Szlovákiából is jöttek küldöttségek.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Kajtsa Zoltán
Vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna – október 17., hétfő, 7:55
Ismétlés október 17-én, hétfőn 15:40-től a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább