×

Túl az Óperencián - Fényes Szabolcs - 41. hét

A Túl az Óperencián 41. heti ajánlója
 

Harminc esztendővel ezelőtt, 1986. október 12-én hunyt el az Erkel Ferenc-díjas komponista, aki Siklós Albert magántanítványaként ismerkedett meg a zeneszerzéssel.

Első dalai tizenöt éves korában, 1927-ben jelentek meg, 1931-ben pedig bemutatták a Maya című zenés darabot, amelyben olyan közkedvelt slágerei hangzanak el, mint a Csak egy kis emlék, az Álmaimban valahol és a Részeg éjszaka. 1932 és 1935 között Berlinben dolgozott, hazatérése után pedig közel félszáz operettet írt, illetve százötvennél is több játékfilmhez és tévéjátékhoz szerzett betétdalokat, aláfestő zenéket. A negyvenes évek végére a könnyűzene egyik legnépszerűbb hazai művelőjévé vált, gyakran írt táncdalokat és sanzonokat, valamint szimfonikus könnyűzenei szerzeményeket is. Művei szépségét külföldön is elismerték, a világhírű amerikai tenor, Mario Lanza valósággal beleszeretett dalaiba. 1949-ben, valamint 1957–1960 között a Fővárosi Operettszínház elismert és szeretett igazgatója volt.

Mint operett szerző, a filmzene mestere, egészen haláláig hirdette, hogy  mélyen hisz abban, hogy az operett tovább él, és a technika századában, a beat és a dzsessz mellett, megszólalhatnak az operett dallamok is.

Várok mindenkit szeretettel Nagy Ibolya, szerkesztő-műsorvezető.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább