Egyéb

Egy hazában: Mezőberény

Az Egy hazában október 9-i adásának tartalmából.
 
Hallgassa meg!

Mezőberény az értékek őrzője, a hagyományok ápolója – ez volt a mottója annak a háromnapos rendezvénysorozatnak, amely szeptember 30-án  kezdődött. A Szlovák Nemzetiségi Napokat a helyi szlovák szervezetek rendezték. Volt szlovák nyelvű istentisztelet, szlovák hagyományőrző csoportok találkozója, gasztronómiai bemutató és szlovák bál is. Október 1-én szlovák közösségi házat avattak a Békés megyei városban, az eseményen Bencsik János járt.

A magyarországi román ortodox parókiák hívőivel telt meg az elmúlt vasárnap délután a gyulai Román Kulturális Központ. Itt tartották meg az idén 9. alkalommal, a hagyományos népzenei rendezvényüket. A Román Ortodox Püspökség célja, hogy minden évben más romániai régió népzenéjét hozza el, és mutassa be Gyulán. Ez alkalommal, Krassó-Szörény megyei együttesek és szólisták léptek fel. A resicabányai „Semenic” Néptáncegyüttes előadását a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatta. Bauer Ádám riportja.

A “Vitázik a világ ifjúsága” német nyelvű retorika-vetélkedő nemzetközi döntője előtt Prágában találkoztak Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna győztesei, akik országos szinten már bebizonyították vitakészségüket. A pécsi Nick Patrick a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumából, a budapesti Budai Dóra pedig a Német Nemzetiségi Gimnáziumból képviselte Magyarországot a nemzetközi elődöntőben. Schulteisz Gábor Nick Patrikkal beszélgetett csehországi élményeiről.

Koncertet rendezett az elmúlt hétvégén az Újbuda Ukrán Önkormányzat, a Zene Világnapja tiszteletére. A Duna Palota Széchenyi termében tartott hangversenyen bemutatták Medenczi Roman “Kobzos költeményei” című dalciklus-kötetét, a Lembergi Állami Zeneakadémia fiatal művészei közreműködésével. A szerzőt Oganova Eranyak kérte mikrofon elé.

A Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület Pécsi Klubja Adriai élmények mediterrán kertekben címmel, október elején zenés irodalmi sétára invitálta a helyieket, hogy horvát költőktől idézettek versekkel és dalmát dallamokkal elevenítsék fel az Adriai tengerrel kapcsolatos emlékeiket és érzéseiket. Sákán Tímea Tillai Gábor történésszel és Végh Andor dudással beszélgetett.

Háromnapos mesterkurzuson vehettek részt nemrégiben a délszláv, és azon belül is a szerb népzenét kedvelő harmonikások. A Pomázi Szerb Önkormányzat és a Szelo Zenekar szervezésében, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola adott otthont a továbbképzésnek, amelyen a húsz zenésszel  Lyubisa Pávkovity, világhírű harmonikamester foglalkozott. Mándity Predrág látogatta meg a tanfolyamot.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 9., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább