Napközben: Felmérés a szülői félelmekről

A Napközben szeptember 29-i adásának tartalmából
 

Időről időre feltűnnek a patkányok közterületen, magánterületen, vendéglőkben, élelmiszerraktárakban, számos helyen és nem csupán nagyvárosokban, de vidéken is. Milyen egészségügyi kockázatot jelent az állatok, illetve testnedveinek érintkezése élelmiszerrel, emberi fogyasztásra szánt termékek feldolgozó- és tárolóhelyével? Hogyan gyéríthető, vagy írtható ki, megelőzhető-e újbóli megjelenése?

Hallgassa meg!

Felmérés készült a szülői félelmekről: a magyar szülő leginkább a munkahelye elvesztésétől retteg, valamint attól, h. betegség miatt képtelenné válik a családfenntartásra, gyerekeiről való gondoskodásra. A válaszadók szerint a felmerülő problémák megoldásában leginkább saját magukra, a gyerekpszichológusra és a testvérekre támaszkodhatnak, a legkevésbé pedig a védőnőben és a rokonokban bíznak meg.

Hallgassa meg!

Szent Mihály napján e jeles napnak a néprajzi vonatkozásairól lesz szó, arról, hogy hagyományosan ekkor hajtották be fedett, téli szálláshelyekre (hodályba, istállóba) a tavasszal, Szent György napján kihajtott állatokat, ekkor kapták meg a juhászok egész éves bérüket. Ennek kapcsán a juhászatról, mint hiányszakmáról beszélgetünk.

Hallgassa meg!

Új „mesedoktorokat” avatnak Budapesten, a szívkórházban, ezúttal három válogatott kézilabdás nyeri el a „címet”. Hogyan segíthet az emberi törődés, irodalmi szöveg, mese felolvasás a kis betegeknek a gyógyulásban? Szó lesz még a Magyar Népmese Napján arról is, hogy a „Mesepiac” – ahol már elolvasott mesekönyveket másokra cserélhetnek a gyerekek – hogyan járul hozzá a könyvek iránti szeretet elmélyüléséhez, az olvasás kultúra korai meghonosításához.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 29., csütörtök, 9:00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter, Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább