Napközben a 100 százalékos gyümölcslevekről

A Napközben október 3-i adásának tartalmából
 

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata éves ellenőrzési terve alapján a rendőrök Magyarország egész területén ellenőrizték augusztus végén a közúti forgalomban részt vevők sebességét. A TISPOL Speed európai szintű ellenőrzés keretében a rendőrök elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területen kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták. Tavasszal szerelték fel az autópályákra a VÉDA sebességmérő szuperkamerákat is. Mit mutat a vizsgálat, mennyire tartjuk be vezetés közben a sebességre vonatkozó szabályokat, javult-e a morál a korábbi évekhez képest, és a VÉDA kamerarendszer mennyire segített ebben a munkában?

Hallgassa meg!

 
Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját, de az ezzel kapcsolatos rendezvényekre már a hétvégén sor került. Az eseménnyel kapcsolatban számos állatmenhely és állatotthon kinyitotta a kapuit, ünnepelve kedvenceinket, valamint az állatok védelme érdekében figyelemfelhívással fordulva az emberekhez. Mennyire vált be az állatvédelemmel kapcsolatos szemlélet, jogszabály, és mit tehet ennek érdekében egy átlagember?

Hallgassa meg!

 
Manapság a mobiltelefonok és az internet világában gyerekek már nem is ismerik a nyilvános telefonfülke fogalmát, holott harminc éve ezeken kívül alig volt lehetőség telefonálni, sorban álltak előtte az emberek. Mindez a mobiltelefonok árnyékában már retrónak számít. Vannak-e még ilyen nyilvános fülkék, pénzzel kártyával, tudnak-e róla az emberek, és például segélyhívásra használhatók-e ezek az állomások?

Hallgassa meg!

 
A 100 százalékos gyümölcslevekről sokan azt gondolják, hogy a frissen kifacsart narancs leve van az üvegben. Holott ez is az élelmiszergyártás egyik fricskája, hiszen a szárított gyümölcspéphez adott víz mennyisége jelenti a 100 százalékot, és a vitaminok sem a gyümölcsből származnak, hanem külön és utólag adják hozzá a léhez. Mit is jelent a 100 százalékos gyümölcslé megnevezés multivitaminnal, és mi is van pontosan a dobozban?

Hallgassa meg!

 
Napközben – Kossuth – október 3., hétfő, 9:00

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább